Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

21D, les primeres eleccions a Catalunya en dia feiner en 37 anys

Actualitzat

Fa 37 anys que no es convoquen unes eleccions en dijous a Catalunya. L'última vegada va ser just després de la restauració de la democràcia a Espanya, quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista.

El dijous 21 de desembre era la primera data possible en què Mariano Rajoy podia convocar eleccions segons la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG). Aquesta llei determina que des que la convocatòria dels comicis es publica al BOE, el Butlletí Oficial de l'Estat, han de passar 54 dies fins al dia de les eleccions.

Eleccions entre setmana

No és la primera vegada que hi haurà eleccions a Catalunya entre setmana, ja que això era habitual als diferents comicis que es van celebrar immediatament després d'haver recuperat la democràcia. L'objectiu era contribuir a la participació, ja que aleshores es considerava que celebrar comicis en cap de setmana podia contribuir a l'abstenció.

Les primeres eleccions generals, un cop recuperada la democràcia, van ser un dimecres 15 de juny de 1977. A les dues eleccions posteriors, la cita electoral va tenir lloc en dijous: l'1 de març de 1979 i el 28 d'octubre de 1982.

El referèndum en el qual es va aprovar la Constitució es va celebrar el 6 de desembre de 1978.

A l'inici de la dècada dels vuitanta, les convocatòries electorals d'àmbit estatal ja es van començar a celebrar en diumenge, com també les eleccions autonòmiques com les municipals.

A Catalunya, les darreres eleccions celebrades entre setmana van ser les autonòmiques del 20 de març de

 

 

1980, que van ser en dijous.

Si bé és cert que Pasqual Maragall va convocar les eleccions de 2006 entre setmana, cal subratllar que, tot i ser dimecres, aquell 1 de novembre era festiu.

ARXIVAT A:
EleccionsProcés català
Anar al contingut