Xifres de participació a les sis de la tarda
Xifres de participació a les sis de la tarda

21D: Fort augment de la participació, que a les sis és del 68,32%, cinc punts més que el 2015

RedaccióActualitzat

La participació a les sis de la tarda a les eleccions d'aquest dijous és del 68,32%, cinc punts per sobre del 2015. En aquells comicis autonòmics, a aquella hora havia votat el 63,12%.

Per demarcacions, la participació més elevada es registra a Barcelona: un 68,68%, cinc punts més que fa dos anys (63,21%). A Girona, la participació a les sis arriba al 68,17%, tres punts més que el 2015, que a aquesta hora era del 65,08%.

A Tarragona, la participació és del 66,85%, més de cinc punts més que en les darreres eleccions al Parlament (61,78%). Per últim, a Lleida és del 66,50%, que representa també un augment de cinc punts respecte al 27-S de 2015 (61,11%)

A la una del migdia, les dades de la primera onada de participació les ha facilitat el secretari tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, en una compareixença informativa. En els comicis catalans anteriors, la participació final va arribar a la xifra rècord del 74,95% del cens electoral.

 

 

El 21D s'està desenvolupant amb cues als col·legis electorals i sense "cap incidència remarcable", segons Puigserver. Entre les 9 del matí i les 8 del vespre estaran oberts els col·legis electorals en aquests comicis atípics i més decisius que mai.

5.554.000 catalans estan cridats a les urnes per triar els 135 diputats de la dotzena legislatura del Parlament. Unes eleccions que han de servir, també, per avalar el procés d'independència o bé l'aplicació de l'article 155. Són uns comicis totalment atípics, començant perquè els ha convocat el govern espanyol, i no el de la Generalitat. I també perquè, per primera vegada, alguns candidats són a la presó o a l'estranger.

La tònica general és la gran afluència de votants als col·legis electorals.

 

 

 

Es dispara el vot des de l'estranger

El cens electoral és molt semblant al de les últimes eleccions autonòmiques, les del 27 de setembre del 2015. De fet, hi ha només un mínim augment de gairebé el 0,8%. El que s'ha disparat és el vot des de l'estranger. S'han acceptat 39.500 sol·licituds per votar des de fora, xifra que suposa un augment de més del 81% respecte al 2015. Per contra, el vot per correu ha baixat un 26,5%.

L'aplicació del 155 també es nota en la seguretat de la jornada. Hi ha més presència policial, un total de 17.000 agents de Mossos, Policies Locals, Guàrdia Civil, Policia Nacional i també de seguretat privada.

 

 

També és insòlit el dia en què es fan aquestes eleccions. Un dia feiner, i no un diumenge, com és habitual. En unes eleccions al Parlament no passava des del 1980, quan van ser, també, un dijous, el 20 de març. Les del 2006 van ser un dimecres, però era festiu: l'1 de novembre, Tots Sants.

Una altra tradició que es trenca és la tradicional enquesta a peu d'urna de TV3 i Catalunya Ràdio que es feia pública a les vuit del vespre, per raons econòmiques. I els resultats els donaran els responsables de l'administració espanyola des de la Fira de Barcelona, i no els de la Generalitat des del Parlament.

I un altre fet inusual: la persecució del color groc. Davant dels dubtes dels ciutadans, la Junta Electoral ha prohibit que els membres de les meses, els interventors i els apoderats portin un llaç groc. Ara bé, també precisa que seran els presidents de les meses qui decidiran si els votants podran votar o no portant aquest símbol.

Les forces polítiques han registrat 55.000 apoderats i interventors per supervisar el procés electoral.

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut