21 morts, 10 anys de procés i 5 milions d'euros: el "Loveparade" a la justícia europea
Una instantània del moment de la tragèdia que es va cobrar 21 vides

21 morts, 10 anys de procés i 5 milions d'euros: el "Loveparade" a la justícia europea

Dues joves catalanes van perdre la vida en l'allau que es va desencadenar en un festival que superava de molt el seu aforament

RedaccióActualitzat

El "Sense ficció" de TV3 d'aquest dimarts està dedicat al cas "Loveparade", el festival de música electrònica alemany que l'any 2010 va acabar en tragèdia. 21 persones van morir en una allau humana, entre les quals dues joves catalanes, Clara Zapater i Marta Acosta.

El macrojudici es va tancar sense cap condemna a Alemanya i les famílies encara esperen resposta de la justícia europea. El documental aborda les circumstàncies d'aquell succés i la lluita de les famílies per aclarir la veritat i exigir justícia.

L'antiga estació de trens de mercaderies de Duisburg va arribar a congregar prop d'un milió i mig de persones aquell 2010 amb motiu del festival. I davant l'afluència de gent a l'esdeveniment, la policia va tancar els accessos i va demanar pels altaveus que deixessin d'entrar al recinte, cosa que va desfermar el pànic i va acabar en una allau humana.

A més de les 21 víctimes mortals, es va arribar a comptabilitzar mig miler de ferits. Les autoritats van acabar optant per deixar que la festa seguís una estona més perquè s'anés buidant la zona de ball lentament i evitar mals majors.

El "Loveparade" va ser un festival de música electrònica molt popular, que abans de la tràgica edició del 2010 ja comptava amb més de 20 anys de recorregut. Va començar a Berlín l'any 1989 com a producte d'un moviment contracultural i de protesta, però amb els anys va esdevenir una empresa molt lucrativa que aplegava centenars de milers de persones.


Via crucis judicial

Sis anys després dels fets, l'audiència de Duisburg va considerar que no hi havia indicis de criminalitat suficients per sostenir un cas. Un any després, però, el 2017, la judicatura alemanya demanava la reobertura del judici pel qual s'havien de dirimir possibles responsables de les morts i lesions provocades.

Es jutjava quatre membres de l'empresa i sis treballadors municipals de la localitat on es va celebrar el "Loveparade".

Però la dificultat de celebrar les vistes del judici en plena pandèmia de la Covid-19 va dur els magistrats a suspendre el procés per considerar que el passat mes de juliol prescrivien els fets. La decisió es va prendre després de 184 sessions i cinc milions d'euros invertits en deu anys de periple judicial.

Les famílies de les joves catalanes ja han anunciat que duran el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.
 

ARXIVAT A:
Alemanya
Anar al contingut