Rosalía en l'entrega dels Grammy llatins (Reuters)
Rosalía en l'entrega dels Grammy llatins (Reuters)

2019: l'any de Rosalía

​Rosalía tanca l'any amb dos concerts al Palau Sant Jordi amb totes les entrades esgotades. Serà el final de la gira d'"El mal querer" i també d'un any ple d'èxits i reconeixements

Maria SanchoActualitzat

Número u en reproduccions a Youtube Espanya. Número dos a tot el món. Ha fet col·laboracions estel·lars, ha triomfat a grans premis com els Grammys Llatins i els MTV Awards. I ha actuat als grans festivals del món.

 

 

El 2019 ha estat l'Any Rosalía, però aquesta carrera meteòrica la va començar amb 13 anys, en descobrir Camarón de la Isla. Llavors va decidir que seria cantaora i va passar hores i hores formant-se dins el Taller de Músics i l'ESMUC.

Els fruits arribaven 10 anys després, quan va publicar "Los ángeles", el seu primer disc, purament flamenc, a la vora de Raúl Fernández Refree. Abans tots dos havien estat experimentant amb altres sons, i van arribar a fer un concert de pop electrònic.

 

 

Just llavors, en una entrevista a TV3, va dir això:

"Pot passar qualsevol cosa en el futur. I que m'interessa fer molts tipus de projectes amb molts tipus de músics diferents, amb molts gèneres diferents."

I és que va començar a ser coneguda gràcies a una col·laboració amb el traper C. Tangana: "Antes de morirme". Llavors tenia 26.000 seguidors a Instagram... Res a veure amb els 7 milions que té ara.

"Tot ha sigut gràcies a molta dedicació. Moltes hores, molt esforç. I que si se'm fica algo al cap... A muerte a por ello."

 

 

La catapulta cap a l'èxit en majúscules va ser "Malamente". El single del segon disc "El mal querer". Aquest èxit no s'explica sense un talent indiscutible, esclar, però també gràcies al fitxatge d'una fàbrica d'estrelles com Sony.

 

 

A partir d'aquí, tot han estat números u. Rosalía ha combinat una gira sense gaires pauses amb la composició de temes nous. "Milionària": el seu debut en català. "Aute Cuture": una oda al "nail art". I "Yo x Ti, Tu x Mí": una de les seves cançons més "reggaetoneres".

 

 

 

Ha col·laborat amb artistes com J. Balvin, Ozuna, James Blake... I sobretot amb El Guincho, una figura cabdal en el seu ascens meteòric l'últim any.

Tot això sumat a aparicions en pel·lícules com "Dolor y gloria", de Pedro Almodóvar, i al famós calendari Pirelli de l'any que ve... que qui sap si tornarà a ser el seu.

ARXIVAT A:
RosalíaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut