L'equip de la cinta guanyadora de la Bisnaga d'Or retratat a la Costa del Sol
L'equip de la cinta guanyadora de la Bisnaga d'Or retratat a la Costa del Sol (EFE)
Màlaga

"20.000 especies de abejas" s'endú la Bisnaga d'Or al millor film al Festival de Màlaga

La coproducció catalana dirigida per Estibaliz Urresola comparteix palmarès amb "Las hijas", millor pel·lícula iberoamericana, "Els encantats", reconeguda pel millor guió, i María Vázquez, millor actriu protagonista

"20.000 especies de abejas" ha guanyat la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula al Festival de Màlaga. La coproducció catalana dirigida per Estibaliz Urresola també s'ha emportat el premi a la millor actriu de repartiment, per a Patricia López Arnaiz, que encarant l'Ane, la mare de la petita Sofía Otero, guanyadora d'un històric Ós de Plata a la millor interpretació al Festival de Berlín

La proposta fa el retrat d'un estiu transformador per a la Coco, una nena trans de vuit anys, i per a la seva família. Un viatge delicat, sensible i naturalista al voltant de la identitat, la família, la maternitat i tres generacions de dones del País Basc, amb la natura i les abelles com a metàfora.

 

Premi al millor guió per "Els encantats"

Novament, doncs, el cinema català trepitja fort en el panorama cinematogràfic i conquereix reconeixements en l'àmbit creatiu i artístic. Al certamen de la Costa del Sol, la cinta "Els encantats" s'ha endut el guardó al millor guió, que firmen Elena Trapé, que també la dirigeix, i Miguel Ibáñez Monroy. 

Elena Trapé ja va obtenir un gran èxit al festival el 2018, quan, amb "Les distàncies", va recollir el premi a la millor pel·lícula i a la millor direcció. El film a concurs aquest 2023 aborda una nova història plena de contenció, intimisme i en català.

La protagonista és Laia Costa, flamant Goya per "Cinco lobitos", la pel·lícula que l'any passat va arrasar al mateix festival de Màlaga. Ara torna a ser una mare, però que afronta la separació amb la parella.

Laia Costa, amb la directota Elena Trapé, durant en rodatge de 'Els encatats'
Laia Costa, amb la directota Elena Trapé, durant en rodatge d'"Els encatats"(Lucia Faraig /Acontracorriente Films)

Per mirar de superar uns primers dies amb l'absència de la seva filla, s'instal·la en un petit poble de la Vall Fosca, on prova de recuperar seguretat i fer front a les pors.

 

María Vázquez, millor actriu protagonista

Una altra catalana, María Vázquez, també forma part del palmarès del festival amb el premi a la millor interpretació per "Matria", una pel·lícula dirigida per Álvaro Gago en què encarna un personatge extrem i incorrecte, amb dificultats per controlar les emocions, però que lluita per tirar endavant. Una història de lluita contra les opressions del capitalisme i el masclisme. 

La 26a edició del festival completa el palmarès en les categories interpretatives protagonistes amb la distinció a Alberto Ammann com a millor actor protagonista per la producció catalana "Upon entry". L'argentí Jorge Marrale ha recollit l'estatueta a millor actor de repartiment pel seu paper a "Empieza el baile".
 

Un palmarès que reconeix múltiples propostes 

L'altra Bisnaga d'Or del certamen, el de millor pel·lícula iberoamericana, s'ha atorgat a "Las hijas", una producció de Panamà i Xile dirigida per Kattia González, que narra les vacances d'estiu de dues germanes adolescents.

Per la seva part, el també xilè Matías Bize s'ha erigit amb el premi a millor director per la cinta "El castigo", en què explora el costat més fosc de la maternitat amb la història d'un fill de set anys a qui els pares abandonen en una carretera que recorre un bosc frondós. 

Un fotograma de la pel·lícula 'Bajo terapia'
Un fotograma de la pel·lícula "Bajo terapia" (Tornasol Films)

El premi especial del jurat ha estat per a "Bajo terapia", una inusual sessió de teràpia en grup de tres parelles sota la batuta de Gerardo Herrero. Podeu consultar el palmarès sencer del Festival de Màlaga al web oficial.

La mostra andalusa abaixarà el teló aquest dissabte al vespre amb l'entrega de deu Bisnagues de Plata i les dues d'Or en una gala de cloenda al Teatre Cervantes que presentaran l'actor argentí Darío Grandinetti i la periodista Mónica Carrillo. 

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut