200 persones amb coronavirus participen en el primer assaig clínic a Catalunya

L'objectiu és trobar tractaments per reduir la transmissió del virus, per això també hi participaran persones, unes 3.000, que hi han estat en contacte

Actualitzat

Unes 200 persones que han donat positiu en coronavirus i unes 3.000 més que hi han estat en contacte participaran en el primer assaig clínic per evitar la transmissió del coronavirus a Catalunya. Aquest és el primer estudi per trobar estratègies de prevenció que s'engega al món, segons ha explicat l'investigador Oriol Mitjà, que lidera l'assaig que s'ha presentat aquest dilluns al Departament de Salut de la Generalitat.

L'objectiu és, segons Mitjà, "crear una barrera de contenció per frenar les transmissions".

"La premissa de la qual parteix l'estudi és que és una malaltia molt transmissible. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant 14 dies des que comença a manifestar els símptomes, i la transmissió és per la secreció del virus amb partícules orals. Aquesta persona infecta entre el 5 i el 15% dels seus contactes, ja siguin a la llar o contactes propers de la feina. L'objectiu del nostre estudi és parar aquestes cadenes de transmissió."

Es tractaran 195 casos positius als que es donarà un antiretroviral, el Darronavircovicistad --utilitzat en el tractament del VIH-- per rebaixar la càrrega vírica perquè així infectin menys persones i durant un periode més curt de temps.

"La intenció és que disminueixi el nombre de dies que és infecciós. Si una persona normalment ho és durant 14 dies, esperen que després de rebre el tractament, ho sigui menys."

Es calcula que cada persona infectada de coronavirus l'encomana a unes 3 persones de mitjana, és a dir, a 1 de cada 15 contactes que hagi tingut.

 

Oriol Mitjà, metge investigadors de l'Hospital Can Ruti que lidera l'assaig clínic (CCMA)

Per això aquest assaig es fa també amb els contactes que les persones positives hagin tingut, per evitar que desenvolupin la malaltia.

A aquestes persones, que seran unes 3.000, se'ls administrarà hidroxicloroquina, un medicament profilàctic utilitzat amb la malària o reumatologies com el lupus i l'artritis. Aquest fàrmac, segons Mitjà, "evita la fusió del virus a la cèl·lula."

A aquestes persones se'ls farà un seguiment durant 14 dies per comprovar si desenvolupen la Covid-19. L'assaig es farà a les dues zones on hi ha més casos positius del coronavirus, la conca d'Òdena i la zona metropolitana nord de Barcelona. S'espera que els primers resultats es puguin tenir d'aquí 21 dies.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat la màxima col·laboració en aquest estudi que pot donar eines per evitar la propagació de la malaltia.

"Demano la màxima col·laboració a les persones que siguin contactades a participar en aquest assaig. Que ens ajudin a tenir els resultats que esperem per prendre les decisions necessàries per reduir el contagi a nivell assistencial."

La consellera ha senyalat que s'està treballant en tres estratègies per compabtre l'epidèmia: Reduir els contactes: no sortir de casa; Reduir l'eficàcia contagi: rentar-se i pendre totes les mesures d'higiene i distància de seguretat, i l'última estratègia és aquest assaig: reduïr durada infecció i càrrega viral.

L'OMS ha fet una crida als investigadors per la recerca d'estratègies de prevenció com aquesta. Oriol Mitjà ha avançat que han estat convocats a una reunió per videoconferència a Ginebra, amb altres investigadors del món que també "tenen projectes similars, un a Seatlle i un altre a Austràlia, però que encara no han començat el seu treball", segons ha puntualitzat Mitjà. La Fundació Bill i Melinda Gates ha anunciat que hi donarà suport i finançament.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut