20 milions de persones han d'abandonar casa seva cada any per la crisi climàtica

Segons un estudi d'Oxfam Intermón, és la primera causa de desplaçament de la població, per sobre de conflictes armats, terratrèmols o erupcions volcàniques
20 milions de persones han d'abandonar casa seva cada any per la crisi climàtica

20 milions de persones han d'abandonar casa seva cada any per la crisi climàtica

Segons un estudi d'Oxfam Intermón, és la primera causa de desplaçament de la població, per sobre de conflictes armats, terratrèmols o erupcions volcàniques
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Els desastres provocats pel clima desplacen anualment 20 milions de persones. Aquesta és la primera causa que obliga la gent a marxar de casa, per sobre de conflictes armats, terratrèmols o erupcions volcàniques.

Ho denuncia Oxfam Intermón en un estudi sobre els efectes de la crisi climàtica en l'última dècada. Oxfam Intermón demana la creació d'un nou fons econòmic per fer front a aquestes catàstrofes vinculades al canvi climàtic. 

L'estudi afirma també que qui més en pateix les conseqüències és la gent més pobra dels països menys desenvolupats, que, a la vegada, són els que menys han contribuït a la contaminació per CO2 al planeta.
 

Els més pobres

Una crisi de la qual José Maria Vera, director executiu d'Oxfam Internacional, fa responsables els governs. 

"Els nostres governs estan alimentant una cris que està obligant milions de dones, homes, nens i nenes a abandonar casa seva. A més, són les persones més pobres dels països més pobres  els que paguen el preu més alt."

"La gent està prenent els carrers a tot el món per exigir accions urgents contra la crisi climàtica. Si la classe política no fa cas  de les seves demandes, més persones moriran , passaran fam i es veuran obligades a abandonar casa seva."

Les dades són contundents pel que fa a la incidència dels desastres climàtics en els més desafavorits. La gent dels països de menys renda econòmica tenen quatre vegades més de possiblitats d'haver de deixar casa seva que la dels països rics.

Les pèrdues econòmiques per fenòmens meteorològics extrems representen, de mitjana, un 2% dels ingressos d'aquests països, i arriben al 20% en petits estats insulars en desenvolupament, com Dominica.
 

Les poblacions més pobres són les més afectades per la crisi climàtica (Oxfam Intermon)

 

El clima, primera causa de despalçament

El document d'Oxfam Intermón "Obligades a abandonar casa seva" assegura que els ciclons o incendis forestals provoquen tres vegades mes volum de desplaçats que els conflcites i set vegades més que els terratrèmols o els volcans.

Àsia ha tingut en l'última dècada el 80% dels desplaçats climàtics. En aquest continent hi viu el 60% de la població mundial i prop d'un terç dels pobres extrems.

Hi ha petites illes estat com Dominica o Tuvalu on el 5% de la gent ha hagut de marxar de casa en aquests darrers anys. Les emisions contaminats per càpita d'aquesta població són un terç de les dels veïns més rics.
 

 

Inundació de Sito Pariahan, a les Filipines 

 

Un fons per fer-hi front

Vera exigeix acords decidits en la cimera, COP25, que aquest dilluns comença a Madrid, i proposa la creació d'un fons per ajudar les poblacions més afectades a fer front a les pèrdues i els danys que eviti, en la mesura del possible, aquest desplaçaments massius.

"Els governs poden i han  de fer que la cimera de Madrid sigui important. Han de comprometre's a reduir les emissions de forma més ràpida i més contundent, i crear un nou fons de pèrdues i danys que ajudi les comunitats pobres a recuperar-se de les conseqüències dels desastres climàtics."

L'estudi destaca que, a més, molts d'aquest països pobres estan amenaçats per altres riscos simultanis i molt sovint interrelacionats, com ara la vulnerabilitat de les dones desplaçades per tempestes, inundacions i incendis forestals, ja que tenen un elevat risc de patir violència sexual.
 

 

El nombre de desplaçats per la crisi del clima supera el dels refugiats per conflictes armats (Reuters)
 

 

Europa també hi està exposada

A Europa, la població també és vulnerable al perill d'haver d'abandonar la seva terra a causa del canvi climàtic i Espanya ocupa el tercer lloc. La República Txeca, Grècia i Espanya són els tres països europeus amb més risc de patir greus fenòmens meteorològics que forcin la gent a desplaçaments interns, com incendis o sequera.

 

ARXIVAT A:
Migracions Crisi climàtica Pobresa

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut