Només la meitat de les poblacions catalanes tenen les franges de seguretat al dia, com aquestes de Tarragona

20 anys incomplint la llei: el 50% de municipis no tenen franges contra els incendis

A la Terra Alta, una gestió forestal eficient ha permès extingir l'incendi de Gandesa més ràpidament

La meitat dels municipis incompleixen la llei que, des de fa 20 anys, obliga a establir franges de protecció contra els incendis a les urbanitzacions i habitatges propers a zones forestals.

Cal deixar 25 metres nets al voltant de les cases per protegir-les i evitar la propagació del foc en cas d'incendi. L'obligació és dels propietaris de les finques, però sovint l'acaben assumint els ajuntaments.

Un dels exemples el trobem al Maresme, on encara menys poblacions tenen la normativa al dia: només ho compleix una de cada tres.

A Tordera, on un 75% és massa forestal, sí que tenen els deures fets des del 2003. L'Ajuntament ha assumit la tasca i després passa un rebut als veïns. Francesc Mas, inspector de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tordera, remarca:

"Fent aquests treballs de franja reduïm el combustible, perquè, si algun dia arribés l'incendi, ja no tingués aquesta disponibilitat i llavors reduir el potencial."

Recupera el reportatge complet:


Precisament, la tasca de gestió forestal que des de fa anys s'està fent a la Terra Alta ha estat clau poder extingir ràpidament l'incendi que es va declarar durant el cap de setmana a Gandesa.

A més de la tasca de podar o netejar el sotabosc perquè el foc tingui menys combustible per cremar, també es fan servir cabres. Hi ha ramats que cada any pasturen a la serra de Pàndols dins del mateix pla de prevenció d'incendis.

El pastor Martí Badoquio explica:

"Les cabres ja ho tenien tan pelat que, quan l'incendi va arribar allí, es va ofegar i no va tirar endavant. El seu àmbit és estar a la serra i menjar-se tota classe d'arbustos i herbes, tot el que propaga un incendi."

Fa menys d'un segle estos boscos eren conreus i zones de pastura habitual. Ara cal una gestió forestal per evitar que siguin un polvorí. Pots veure el reportatge sencer aquí:

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut