La reforma constitucional també ha estat present en les protestes de Moscou
La reforma constitucional també ha estat present en les protestes de Moscou. (Reuters/Shamil Zhumatov)
Rússia

20.000 persones es manifesten a Moscou, 5 anys després de l'assassinat de Nemtsov

Les protestes també van dirigides a la reforma constitucional formulada per Vladímir Putin

RedaccióActualitzat

Més de 20.000 persones s'han manifestat a la capital russa. 5 anys després, no obliden l'assassinat del carismàtic polític opositor rus, Borís Nemtsov.

El dia de record de Nemtsov és un dels pocs en què l'oposició sap que pot treure al carrer milers de persones. L'any passat van reunir més de 600 persones en una manifestació prohibida que va acabar amb detencions.

Companys de Nemtsov creuen que qui va ordenar el crim, segueix en llibertat
Companys de Nemtsov creuen que qui va ordenar el crim continua en llibertat. (Reuters/Xamil Zumatov) (Reuters/Xamil Zumatov)

Els controls sempre exhaustius a Moscou per entrar a les manifestacions ara incorporen un element extra. Càmeres, probablement amb reconeixement facial.

L'assassinat de Borís Nemtsov

Nemtsov va ser assassinat mentre caminava al voltant del Kremlin el febrer de l'any 2015. Cinc homes de Txetxènia van ser condemnats a presó, tot i que el judici no va determinar qui va planificar la seva mort.

Borís Nemtsov era el favorit per succeir a Boris Yeltsin
Borís Nemtsov era el principal líder opositor a Vladímir Putin (Reuters/Shamil Zhumatov)

Companys de Nemtsov creuen que qui va ordenar el crim continua en llibertat. En el judici es van evitar les pistes que apuntaven l'entorn del líder de la república txetxena de Ramzán Kadírov.

Borís Nemtsov tenia 55 anys en el moment de la seva mort, era el principal rival electoral al partit Rússia Unida de Vladímir Putin.

La reforma constitucional

La reforma constitucional també ha estat present en les protestes de Moscou. La proposta de Vladímir Putin inclou el concepte de Déu en el text. També substitueix el concepte "president" pel de "líder suprem".

Altres nous apartats en la llei recorden la victòria sobre l'Alemanya nazi de 1945 i l'annexió de Crimea l'any 2014.

Una de les mesures més criticades ha estat que els expresidents del país es converteixen en senadors vitalicis dotats d'immunitat. Aquesta immunitat els exculpa de qualsevol responsabilitat penal.

 

No hi ha dubte que Nemtsov, que solia portar la contrària a Putin, s'hauria enfrontat a la reforma de la Constitució, com ja va fer, per exemple, amb la seva política agressiva contra Ucraïna.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut