L'OIM rescata cada mes uns 1.200 migrants al Níger (OIM)
L'OIM rescata cada mes uns 1.200 migrants al Níger (OIM)

20.000 migrants abandonats al desert del Níger, rescatats els últims tres anys

Procedien de diversos països africans i els havien expulsat majoritàriament d'Algèria quan intentaven arribar a Europa

RedaccióActualitzat

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha rescatat des del 2016 prop de 20.000 persones al desert del Níger. Són migrants que s'havien perdut en el seu periple cap a Europa. De fet, aquesta organització associada a les Nacions Unides es veu incapaç de xifrar quanta gent pot haver mort de gana i set en aquest indret tan inhòspit.

L'entitat explica que fa només 10 dies van rescatar unes 400 persones, entre elles set dones i quatre criatures, que caminaven sense rumb per aquesta zona desèrtica tan gran com dues vegades la península Ibèrica. Els últims rescatats procedien de 14 països africans, majoritàriament de Mali, Guinea Conakry i la Costa d'Ivori.

Moltes vegades, segons relata aquesta organització, els traficants que guien els migrants els abandonen al desert, sense menjar ni aigua, després que el vehicle on anaven s'espatlli o s'encalli a la sorra. Un cop rescatades, aquestes persones pateixen les seqüeles físiques i mentals de la deshidratació i pràcticament totes decideixen tornar als seus llocs d'origen.

Amadou, de 27 anys, nascut a Mali, explica la seva dramàtica experiència a l'ONG:

"Vam caminar durant hores sota el sol abrasador del desert, sense aigua i sense tenir ni idea d'on anàvem. De sobte vaig veure un camió [de l'OIM] que venia cap a nosaltres. Ens van donar aliments i aigua i ens van portar al poble d'Arlit."

 

Camions de l'Organització Internacional per a les Migracions transportant persones abandonades al desert 


Algèria expulsa al desert milers de migrants 

A moltes d'aquestes persones les han expulsat d'Algèria. Aquest país deté cada any milers de migrants irregulars, els fica en camions i els trasllada a localitats limítrofes amb Mali i el Níger, on els obliga a travessar la frontera a peu. L'OIM calcula que el govern d'Alger ha expulsat i ha abandonat al desert més de 15.000 persones als últims dos anys.

Un cop han arribat al centre de trànsit de l'OIM, a la població d'Arlit, al Níger, els migrants que volen tornar als seus països d'origen poden integrar-se en un programa especial de retorn. Amadou s'hi ha acollit:

"Moltes persones lluiten sense descans, però moren en el camí: homes, dones embarassades, nens... No vull convertir-me en un cos més enterrat al desert. Ara mateix marxo cap a casa."


El cap de missió de l'OIM al Níger, Martin Wyss, es queixa dels entrebancs que es troben cada dia:

"L'entorn desafiant, la perillosa situació en matèria de seguretat i els sobtats grans fluxos de migrants posen contínuament a prova els esforços en les feines de rescat. El nostre personal treballa intensament perquè els migrants en perill rebin assistència i protecció abans que sigui massa tard."


La situació d'aquestes persones que deambulen pel desert és tan desesperada que, després de ser rescatats, el 98% renuncia a continuar endavant en el seu propòsit i opta per tornar al seu país.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
Anar al contingut