196 investigats hauran de declarar pel bloqueig de Tsunami Democràtic a la frontera
Se'ls imputen els delictes de desordres públics i danys pel tall, durant més de dos dies, de l'AP-7, el novembre de l'any passat
196 investigats hauran de declarar pel bloqueig de Tsunami Democràtic a la frontera

196 investigats hauran de declarar pel bloqueig de Tsunami Democràtic a la frontera

Se'ls imputen els delictes de desordres públics i danys pel tall, durant més de dos dies, de l'AP-7, el novembre de l'any passat

Redacció Actualitzat
TEMA:
Tsunami Democràtic
Al km 0 del punt fronterer al Pertús, s'hi ha instal·lat l'escenari, una zona d'intendència i fins i tot lavabos portàtils

El jutjat d'instrucció número 4 de Figueres ha citat a declarar 196 persones investigades pel tall de l'AP-7 de Tsunami Democràtic, que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre, gairebé un mes després de la sentència del procés.  

Els imputen delictes de desordres públics i danys per haver "interromput la lliure circulació de persones i mercaderies" a l'autopista, per muntar "barricades" a la calçada i per haver-hi instal·lat un escenari. De moment, no hi ha data per a les declaracions.
 

El jutge ha aixecat el secret de sumari de la causa -que s'havia prorrogat quatre vegades- després que la Guàrdia Civil va citar a declarar diversos manifestants. Ara el jutjat ha acordat citar-los a declarar, ja formalment com a investigats.

El jutjat també incorpora a la causa les denúncies creuades entre un manifestant i un mosso d'esquadra. El policia va detenir el primer per atemptat a agent de l'autoritat, i el manifestant l'ha denunciat per lesions.
 

Hi havia "ànim de permanència al tall"

El tall va començar l'11 de novembre al matí en un tram de l'autopista a la banda que pertany a França, a l'altura del Pertús.

El jutge fa constar que els manifestants "organitzats i coordinats" pel Tsunami Democràtic a través dels "canals propis de comunicació" van interrompre el trànsit i van formar "barreres a mode de barricades" amb tanques metàl·liques, troncs d'arbres i blocs de formigó.

"Fins i tot van muntar un escenari al mig de la via", afegeix, des d'on es van fer concerts i discursos tota la nit i matinada. L'objectiu era fer reaccionar la comunitat internacional perquè pressionés Espanya a "seure i parlar", van dir, el conegut "sit and talk".

Tall de l'AP-7 organitzat per Tsunami Democràtic al Pertús
Tall de l'AP-7 organitzat per Tsunami Democràtic al Pertús (CCMA)

 

Al km 0 del punt fronterer al Pertús es va instal·lar l'escenari, una zona d'intendència i fins i tot lavabos portàtils

 

L'informe recull que els policies van comptar, a primera hora del 12 de novembre, uns 1.200 manifestants i una trentena de tendes de campanya. Considera que hi havia una "organització logística amb ànim de permanència al tall" perquè se subministrava "menjar i beguda" i hi havia "lavabos mòbils".

 

 

"Oposició violenta" a la policia

El jutjat d'instrucció apunta que els manifestants van tallar la ruta alternativa per l'N-II que els cossos policials van habilitar per esquivar el tall.

Després d'una nit de bloqueig a la frontera, la protesta va passar per l'N-II, però va tornar a l'AP-7 més al sud, a l'altura de Salt, on també es va allargar a la nit.

Tall de l'AP-7 el 13 de novembre (Reuters / Rafael Marchante)


La instrucció informa també de picabaralles entre transportistes "i altres usuaris de la via", així com d'"enfrontaments físics" durant el desallotjament de la via, el matí del 12 de novembre, en què ha observat "una oposició violenta a l'actuació policial".

El jutge demana als Mossos que aportin les imatges que tinguin del bloqueig. També reclama a Acesa, concessionària de l'autopista, i les patronals del transport, que els facin arribar les valoracions dels danys que va causar la protesta.
 

 

ARXIVAT A:
Judicial Tsunami Democràtic Judici procés Procés català
Anar al contingut