19 donants en 24 hores, nou rècord de donació d'òrgans a Espanya
Un trasplantament de ronyó a l'Hospital Clínic de Barcelona
Madrid

19 donants en 24 hores, nou rècord de donació d'òrgans a Espanya

Les donacions d'òrgans d'aquestes persones difuntes van permetre fer 38 trasplantaments, dos dels quals a persones que es debatien entre la vida i la mort i un de pediàtric

Actualitzat

La mort de 19 donants ha portat a un nou rècord de trasplantaments en 24 hores a Espanya. Va passar el 29 de novembre, divendres passat, segons ha informat el Ministeri de Sanitat, quan es van fer 38 trasplantaments.

La solidaritat de les famílies i els difunts ha permès fer 23 trasplantaments de ronyó, 10 de fetge, 2 de bipulmonars, 2 de cor, un dels quals infantil, i 1 de combinat pàncrees-ronyó. A més, dos dels trasplantaments, un de cardíac i un d'hepàtic, es van fer en situació d'"urgència zero", és a dir, quan la persona es debat entre la vida i la mort i per tant, té prioritat absoluta a tot l'Estat a l'hora de rebre algun d'aquests òrgans.

Segons l'Organització Nacional de Trasplantaments, ha estat la primera vegada a la història que Espanya ha gestionat 19 donants difunts en un sol dia, un dels quals procedent de l'estranger.

Sanitat ha remarcat que el novembre va ser un mes excepcional per a la donació d'òrgans perquè, a més de batre el rècord anterior, hi va haver 2 dies amb 15 donants cadascun, davant dels 6 diaris de mitjana el 2018.

 

 

Aquesta activitat frenètica sanitària s'ha desenvolupat en 27 hospitals de l'Estat de 13 comunitats autònomes i en un hospital de França. Entre els participants, Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i Hospital del Mar. També es van mobilitzar 8 vols per traslladar els equips i òrgans, 5 de privats i 3 de comercials.

L'anterior rècord va ser el 14 de desembre del 2015, quan en 24 hores es van registrar 15 donants morts i 1 donant renal viu.

 

El Ministeri de Sanitat ha recordat que Espanya és líder mundial en donació d'òrgans des de fa 27 anys i de manera ininterrompuda. Per això anima tothom a continuar donant òrgans, teixits i cèl·lules, "un get que salva vides", destaca.

A Catalunya, el 2018 van augmentar un 3,9% els trasplantaments d'òrgans respecte l'any anterior, fins arribar als 1.149. A més, es va superar el llindar dels 150 trasplantaments per milió d'habitants, de manera Catalunya és un dels territoris del món amb la taxa de trasplantaments més elevada.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut