Barcelona

19.000 conductors sancionats l'any passat per fer servir el mòbil al volant

Trànsit espera que l'helicòpter que vigila des de l'aire les distraccions dels conductors torni a volar abans de l'estiu

RedaccióActualitzat

El Servei Català de Trànsit va imposar el 2016 18.829 sancions fermes per distraccions amb el mòbil o altres dispositius durant la conducció. Les sancions s'han incrementat un 17 per cent respecte a l'any anterior.

L'ús del mòbil al volant s'ha convertit en un dels grans fronts de batalla del Departament d'Interior, després de l'increment dels accidents provocats per distraccions dels conductors. L'any 2015, les distraccions van ser la causa d'un de cada tres accidents a Catalunya.

Utilitzar el telèfon o altres dispositius, encara que s'estigui aturat en un semàfor en vermell, és una infracció greu que suposa una sanció econòmica de 200 euros i la pèrdua de tres punts del permís. Amb el cotxe en circulació, qualsevol ús del mòbil i altres dispositius com el GPS pot ser sancionat.

L'helicòpter no està operatiu

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, afirma que continuaran fent un control intensiu de les distraccions. Domènech espera que l'helicòpter equipat amb òptiques d'última tecnologia, principal aposta per detectar conductors amb mòbil, torni a volar abans de juliol. Ja fa nou mesos que un litigi entre companyies l'ha deixat a terra.

L'helicòpter de Trànsit ha agafat "in fraganti" conductors que envien un whatsapp mentre avancen en una retenció d'entrada a la ciutat de Barcelona; conductors incorporant-se en un carril mentre parlen per telèfon sense el sistema de mans lliures; d'altres que responen un correu electrònic, sense immutar-se, mentre esperen que el semàfor es posi verd. Totes aquestes infraccions s'han convertit en estampes viàries molt habituals, tot i que representen un greu perill per a la circulació.

En pocs segons es perd el control del vehicle

Trànsit alerta que una petita distracció de només uns segons pot tenir conseqüències terribles. A tall d'exemple, si se circula a 50 km/h i es deixa de prestar atenció durant cinc segons, el temps que es tarda a agafar i desbloquejar un terminal es recorren 69 metres sense control. Un altre exemple, si es marca un número de telèfon a 80 quilòmetres per hora i, per tant, es desvia l'atenció durant 8 segons, són 177 metres els que s'avancen sense mirar a la carretera.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut