ANÀLISI

18è viatge apostòlic de Benet XVI a Santiago de Compostel·la i Barcelona

Enllaç a altres textos de l'autor Eduard Rubió

Eduard Rubió

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Itàlia

Actualitzat
Com un pelegrí de camí cap a dos grans santuaris. Un de tradicional, la catedral de Santiago de Compostel·la, de dimensió europea, expressió de les arrels cristianes del vell continent. L'altre, contemporani, el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, de dimensió local però a la vegada universal: dedicada a la família de Natzaret. Benet XVI dedicarà la gran església de Gaudí en una solemne cerimònia eucarística multitudinària concelebrada amb més de 120 bisbes i cardenals al final de la qual assumirà el títol de basílica menor.

Són aquestes les dues etapes del viatge eminentment pastoral de Benet XVI a Espanya, el 6 i 7 de novembre. Serà el 18è viatge internacional del papa Ratzinger (83 anys), el 12è a Europa i el 2n a Espanya (després del de València el 2006), a pocs mesos del tercer, previst per l'agost del 2011 en ocasió de la Jornada Mundial de la Joventut a Madrid.

Les arrels cristianes d'Europa i la defensa de la família seran els grans temes de les al·locucions del papa durant aquest viatge llampec de 32 hores que hauria de ser planer, sense grans polèmiques ni escàndols.

Es tracta d'un viatge molt atapeït i atípic perquè normalment les visites papals es programen amb molt de temps, i la d'Espanya no estava prevista l'any passat. El que semblava impossible per la cúria vaticana –dos viatges del papa a un mateix país en anys consecutius– es farà realitat per decisió personal del pontífex.

Si el pelegrinatge a la tomba de l'apòstol serà el tema dominant de la jornada de Compostel·la en l'any jubilar, segons ha explicat el director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, el binomi art i fe caracteritzaran l'etapa de Barcelona, centrada en la dedicació de l'extraordinària i monumental obra d'Antoni Gaudí. Un artista que representa també un model de vida cristiana, causa per la qual la seva beatificació està en curs. De fet, "tota l'arquitectura de la Sagrada Família té un significat profundament simbòlic i espiritual, semblant a les grans catedrals medievals, i constitueix un extraordinari exemple d'art inspirat en una profunda visió de la fe, perquè Gaudí havia assimilat la litúrgia i les sagrades escriptures, que s'han transformat en paraules de pedra".

Donarà el toc pastoral al viatge la visita que el pontífex realitzarà, abans de tornar a Roma, a la institució benèfica Obra del Nen Déu, compromesa en l'assistència a menors amb la síndrome de Down.

Com que és un viatge pastoral no hi haurà les trobades protocol·làries típiques dels viatges oficials. De tota manera, el papa s'entrevistarà amb els reis d'Espanya a Barcelona, que assistiran a la missa i s'acomiadaran a l'aeroport del Prat, i amb el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero. A Santiago de Compostel·la Benet XVI serà rebut pels prínceps i el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, que participaran en l'eucaristia en ocasió de l'any Xacobeo a la plaça de l'Obradoiro.
Anar al contingut