Oficials preparant-se per netejar una àrea afectada per la radiació (Foto: Reuters)
Oficials preparant-se per netejar una àrea afectada per la radiació (Foto: Reuters)
Fukushima

180 enginyers continuen treballant dins la central de Fukushima per intentar evitar el pitjor

Després que el govern nipó va decidir evacuar tots els operaris de la central nuclear de Fukushima, només hi han quedat 180 enginyers. Treballen en torns per reduir l'exposició i en grups de 50 miren d'evitar la temuda fusió del nucli dels reactors. Se'ls ha anomenat els "heroïs de Fukushima".

Actualitzat
L'ombra de Txernòbil plana sobre la central nuclear de Fukushima. Tot i això, cada dia des que va començar la crisi un grup reduït d'enginyers entra dins la central per mirar de contenir la situació. Se'ls ha anomenat els "herois de Fukushima". Són un total de 180 enginyers que treballen per torns per tal de reduir els elevats nivells d'exposició als quals s'arrisquen. Treballen en grups de 50 i el seu objectiu només és un: evitar la temuda fusió del nucli als reactors nuclears.

Després que el govern nipó va decidir traslladar la resta dels 800 tècnics que treballaven a la central i es va afanyar a evacuar tota la població en un radi de 20 quilòmetres de la central nuclear, només han quedat ells. 

El primer ministre japonès, Naoto Kan, no ha dubtat a elogiar la valentia i els esforços que estan fent aquests treballadors, que no s'han aturat tot i saber el perill que corren. També els ha dedicat elogis un dels treballadors que va estar a Txernòbil durant l'accident. Andrei Txudinov, de 64 anys, afirma: "Aquests són bons nois. Ben mirat, ho han tingut fins i tot pitjor que nosaltres. Han patit un tsunami primer i ara hi ha diversos reactors amb problemes. Això és un malson per a qualsevol treballador atòmic".

Segons el director del Centre de Recerca Radiològica de Colúmbia, David Brenner, els treballadors de Fukushima estan exposats a un "risc significatiu" atesos els nivells de radioactivitat mesurats en el lloc. "Són herois ... ja han tolerat l'exposició a una radiació molt alta", ha dit Brenner en declaracions a la BBC.

Dimarts, a prop del reactor 3, es va observar un nivell de radioactivitat de 400 mSv per hora. Això significa que una persona que s'estigui en aquest lloc només una hora rebrà una dosi de radiació ionitzant 20 vegades més gran que la permesa per als treballadors nuclears a França.

L'empresa TEPCO ha rebut fins a 20 sol·licituds més d'empleats que van ser evacuats al començament de la crisi i que volen col·laborar. Entre ells hi ha un home de 59 anys al qual només li queda un any i mig per a la jubilació. La seva filla va publicar fa poc un missatge a Twitter per explicar les intencions del seu pare. "Volia plorar quan vaig saber que el meu pare volia que l'hi enviessin. Sembla una mica aclaparat, però mai no he estat tan orgullosa d'ell", va escriure.

La gratitud per aquests heroïs japonesos, que recorden els de Txernòbil a Ucraïna fa 25 anys, no impedeix la crítica de l'organització de les operacions cap a TEPCO i l'agència japonesa de seguretat nuclear. Diuen que l'operador i l'agència de seguretat no van advertir dels perills. "Sabem què fer per protegir-nos de la radiació, però no estem especialitzats en els reactors nuclears", ha afegit un dels empleats de Fukushima.

45 afectats, ferits o contaminats


L'Agència Internacional da l'Energia Atòmica (AIEA) ha informat que ja hi ha 23 persones que han resultat ferides a la planta nuclear de Fukushima, i que dos més estan desapareguts. A banda, hi ha més de 20 treballadors en què s'ha comprovat que han patit contaminació radiològica de grau divers.

Les autoritats japoneses han indicat que "atesa la incertesa" sobre la situació en aquesta planta les xifres estan subjectes a canvis. A més, en el mateix comunicat l'agència de les Nacions Unides explica que entre els ferits hi ha set treballadors de la central i quatre treballadors de la Defensa Civil Japonesa que van resultar ferits per l'explosió del reactor 3 el 14 de març.

Prop de mig milió de refugiats


Mentrestant, unes 430.000 persones continuen allotjades en els més de 2.400 refugis establerts a les vuit prefactures afectades. Les autoritats d'Iwate, Miyagi i Fukushima han demanat a l'Associació de Fabricants i Subministradors de Construccions Prefabricades del Japó que construeixin un total de 32.000 habitatges temporals.

Anar al contingut