18 mesos de presó i 52 milions de multa per a Jaime Botín per contraban d'un picasso
L'expresident de Bankinter volia vendre el quadre "Cap de dona jove", del pintor malagueny, sense el permís del Ministeri de Cultura
18 mesos de presó i 52 milions de multa per a Jaime Botín per contraban d'un picasso
Madrid

18 mesos de presó i 52 milions de multa per a Jaime Botín per contraban d'un picasso

L'expresident de Bankinter volia vendre el quadre "Cap de dona jove", del pintor malagueny, sense el permís del Ministeri de Cultura

Actualitzat
TEMA:
Art
El quadre "Cap de dona jove", de Pablo Picasso
El quadre "Cap de dona jove", de Pablo Picasso

L'expresident de Bankinter Jaime Botín ha estat condemnat a 18 mesos de presó i una multa de 52,4 milions d'euros per haver intentat treure d'Espanya un quadre de Pablo Picasso sense el permís del Ministeri de Cultura.

El jutjat penal 27 de Madrid considera Botín culpable d'un delicte de contraban de béns culturals. La sentència apunta que l'expresident de Bankinter volia vendre el picasso "Cap de dona jove" al Regne Unit, malgrat ser "plenament conscient" que el govern espanyol l'hi havia prohibit.

La multa que haurà de pagar Botín, de 52,4 milions, és el doble del valor de taxació de l'obra pictòrica.

 

 

La Fiscalia demanava per a Botín quatre anys de presó i una multa de 100 milions d'euros.

La defensa de l'exbanquer ja ha anunciat que recorrerà i subratlla la seva innocència. Els advocats de Botín consideren que, després d'aquesta sentència, "qualsevol vaixell que amarri en aigües jurisdiccionals espanyoles i porti a bord un bé que unilateralment l'Estat consideri integrant del seu patrimoni històric, és susceptible de ser requisat per Espanya".

 

 

Descobert en un vaixell a Còrsega

Botín, germà del president del Banc Santander durant prop de 30 anys, va adquirir el quadre el 1977 i el tenia al seu domicili de Pozuelo de Alarcón. Amb la intenció de vendre'l, es va posar en contacte amb l'empresa Christie's per presentar-lo en una subhasta programada per al 6 de febrer a Londres.

El personal de Christie's va informar Botín que, tenint en compte l'antiguitat del quadre i el seu interès historicoartístic, havia de demanar permís al Ministeri de Cultura per exportar-lo.

L'ara condemnat va autoritzar l'empresa de subhastes a gestionar la llicència d'exportació, però la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol del ministeri va denegar-l'hi.

 

Botín, en una fotografia del mes de juliol passat
Botín, en una fotografia del mes de juliol passat (EFE / Paco Campos)

 

Botín va traslladar el quadre al seu vaixell Adix, atracat al port de València, i el va amagar. La Guàrdia Civil va fer-hi una inspecció el juny de 2015 i no el va trobar. A més, quan va demanar al capità una declaració dels béns que hi havia a bord, no va incloure-hi el quadre.

El juliol de 2015, el vaixell va atracar al port de Calvi, a Còrsega, amb el quadre a bord, mentre Botín va contractar un vol per al 31 de juliol per traslladar-se, ell amb el picasso, a Ginebra.

Els serveis duaners francesos, quan van saber que Botín tramitava un permís de sortida amb un quadre, van ordenar una inspecció de l'Adix, on van trobar "Cap de dona jove" embalat a la cabina del comandant.

El quadre va tornar a Espanya al cap de pocs dies, i ha quedat dipositat al Museu Reina Sofía de Madrid.

 

 

Una obra amb gran influència en el cubisme

Picasso va pintar "Cap de dona jove" l'any 1906. És una de les poques obres del "període Gòsol" del pintor i no n'hi ha cap de semblant del pintor en territori espanyol.

El quadre va tenir una influència decisiva en el moviment cubista i en l'evolució posterior de la pintura del segle XX.

A la sentència, la jutge escriu que no val la pena discutir sobre "la qualificació de l'obra com a interès cultural o sobre la seva catalogació":

"És un clar exemple de patrimoni històric espanyol, perquè és una contribució dels espanyols al món de l'art"

Ara, l'obra, d'un valor de 26 milions, passarà a mans de l'estat.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Judicial Art
Anar al contingut