Stewart Rhodes, amb una gorra dels Oath Keppers i l'ull tapat, durant una entrevista el 2016 a Montana
Stewart Rhodes durant una entrevista el 2016 a Montana (Reuters/Jim Urquhart)
Washington

18 anys de presó per a un líder d'extrema dreta per l'assalt al Capitoli: qui és Stewart Rhodes

Al fundador d'Oath Keepers i a un segon membre del grup d'extrema dreta els han imposat les penes més elevades per l'atac contra la victòria electoral de Joe Biden

Un jutge ha imposat la pena més elevada fins ara per l'assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, quan seguidors de Donald Trump van irrompre a l'edifici el dia que havia de certificar la victòria electoral del president Joe Biden. Ha condemnat a 18 anys de presó el fundador del grup d'extrema dreta Oath Keepers (Guardians del Jurament), Stewart Rhodes, per haver encapçalat la conspiració per intentar mantenir l'expresident Donald Trump al poder.

També ha imposat una pena de 12 anys de presó a un segon membre del grup, Kelly Meggs, líder de l'organització a l'estat de Florida.

El novembre passat, un jurat federal de Washington els va condemnar a tots dos per sedició, per l'atac en què van morir 5 persones i més de 140 agents van quedar ferits.

En l'anunci de la pena imposada, el jutge de districte Amit Mehta ha remarcat que "de cap manera" es pot permetre que "un grup de ciutadans, només perquè no els agradava el resultat de les eleccions ni creien que la llei es va complir com tocava, fomentessin una revolució". "Això és el que va fer vostè", ha etzibat a Rhodes. El jutge ha afegit:

"M'atreveixo a dir que vostè és una amenaça permanent i un perill per a la nostra democràcia i el teixit d'aquest país."

 

Lideratge des de fora i dins del Congrés

Aquest exmilitar es va quedar fora de l'edifici del Congrés nord-americà supervisant la irrupció dels partidaris de Trump mentre les dues cambres legislatives estaven reunides per certificar la victòria de Biden.

Meggs, per la seva banda, va encapçalar un grup de 14 persones fins a l'interior del Capitoli. Allà es van dividir en dos grups de set, un cap al Senat i l'altre cap a la Cambra de Representants.

La protesta dels seguidors de Trump contra els resultats electorals va acabar en assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021 (Jim Bourg/Reuters)

La defensa de Rhodes va al·legar que els manifestants no volien impedir la confirmació de Biden, sinó que van anar al Capitoli per "reaccionar" en cas que Trump els demanés intervenir.

Segons el grup, l'aleshores president republicà hauria pogut fer la petició en virtut d'una norma del 1807 que permet al comandant de les Forces Armades demanar a grups paramilitars ciutadans que facin complir la llei.

Tot i que accepten qualsevol persona com a membre, els Oath Keepers se centren a reclutar exmilitars, policies i personal de primers auxilis.

Segons la CNN, 22 persones que formaven part d'aquestes milícies ciutadanes han rebut condemnes per diversos delictes després de d'haver-se declarat culpables. I set membres més ja tenen penes per conspiració sediciosa.

Qui és el principal condemnat per l'assalt al Capitoli

Stewart Rhodes té 58 any i es presenta com un pres polític. De fet, es compara amb l'escriptor i dissident soviètic Aleksandr Soljenitsin.

Va ingressar a l'exèrcit després de l'educació secundària, però un mal salt en paracaigudes va fer que tornés a la vida civil. El 1993 va tenir un altre accident amb una pistola i va perdre un ull.

Va tornar a estudiar, vivint gràcies al sou de stripper de la seva dona, i es va llicenciar en Dret per la prestigiosa Universitat Yale, encara que es va instal·lar a Nevada, lluny dels grans bufets d'advocats.

Stewart Rhodes, fundador d'Oath Keepers, en un acte del grup
Stewart Rhodes, fundador d'Oath Keepers, és un antic paracaigudista de l'exèrcit dels Estats Units (Reuters)

Feroç opositor d'un estat federal que considera opressor, ha plasmat la seva ideologia en blogs. El 2008 va participar en la campanya presidencial de Ron Paul, que va ser candidat a la presidència pel Partit Llibertari, primer, i pel Republicà, aquell any i també el 2012.

Després de la victòria del demòcrata Barack Obama va fundar el seu propi moviment, els Oath Keppers, amb l'objectiu de reclutar homes i dones amb experiència militar o policial disposats a "defensar la Constitució contra tot enemic estranger o interior".

Aleshores va afirmar que la violència només s'havia d'utilitzar com a últim recurs i va cridar a protegir llibertats com el dret a la tinença d'armes.

Rhodes, amb uniforme militar, en una manifestació proTrump a Minneapolis el 2019
Rhodes en una manifestació pro-Trump a Minneapolis el 2019 (Reuters/Jim Urquhart)

Coincidint amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca, l'organització va anar creixent i ara compta amb milers de seguidors.

Aquests militants van sortir al carrer el 2020, armats i amb uniformes militars, contra les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19 i també davant les mobilitzacions antiracistes, segons van justificar, per protegir els comerços dels saquejos.

Rhodes va participar en mítings per a la reelecció de Trump i després de l'escrutini es va negar a admetre la derrota. "No ens en sortirem sense una guerra civil", va escriure als seus seguidors el novembre del 2020.

Segons l'escrit d'acusació, va distribuir milers de dòlars per adquirir armes, que va guardar a prop de Washington, i per organitzar l'arribada dels milicians a la capital. En un missatge, el dia D va donar l'ordre de l'assalt, sense entrar ell al Capitoli.

La seva dona, Tasha Adams, amb qui està en procés de divorci des del 2018, assegura que Rhodes es creu "una mena de personatge mitològic". "Es veu a ell mateix com una figura històrica i, en certa manera, ho ha aconseguit", assegura en referència al setge al Congrés.

ARXIVAT A:
Extrema dretaEstats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut