18.000 persones grans, en llista d'espera per entrar en una residència a Catalunya
Les xifres de gent gran que espera prestacions per dependència continuen sent molt altes
Barcelona

18.000 persones grans, en llista d'espera per entrar en una residència a Catalunya

Més d'11.000 persones han mort els últims anys esperant alguna prestació per dependència

RedaccióActualitzat

Les xifres de gent gran que espera prestacions per dependència continuen sent molt altes: 18.000 són a les llistes d'espera a Catalunya per ingressar en una residència.

La Conselleria d'Afers Socials, però, rebaixa a 13.000 aquesta xifra, perquè assegura que 5.000 persones renuncien a la plaça quan els hi toca o acaben rebent una prestació inferior.

Però hi ha una altra xifra impactant: més d'11.000 persones han mort entre el 2013 i el 2017 esperant rebre alguna prestació per dependència, segons ha admès la Generalitat.

 

Tres de cada quatre d'aquestes 11.194 persones ja havien estat valorades pels serveis socials.


5.000 places lliures a la privada

La patronal del sector geriàtric planteja augmentar de 400 a 700 euros les prestacions econòmiques a les persones que no poden accedir a una plaça pública.

Segons Cinta Pasqual, presidenta de la patronal ACRA, això permetria a les economies mitjanes accedir a una residència privada, on ara mateix hi ha 5.000 places disponibles:

"Cal que ho convertim tots en un repte de país, que hi hagi més partida pressupostària, que hi hagi més flexibilitat i abaixar aquests tempos. I també buscar alternatives a la institucionalització, com són els centres de dia."

 

Impossible eliminar la llista d'espera


Però la Generalitat és més partidària d' anar incrementant l'oferta de places públiques que, encara que suposen el doble d'inversió, afavoreixen les classes socials amb menys recursos.

Francesc Iglesias, secretari d'Afers Socials i Famílies, defensa que les places públiques han augmentat un 17%, però admet que no poden ni plantejar-se acabar amb la llista d'espera:

"Previsió d'eixugar la llista d'espera en residències no en tenim. Jo crec que la solució a aquesta llista d'espera la trobarem en un mix: d'una banda millorar l'atenció sociosanitària, la llarga estada, juntament amb Salut, i d'altra banda treballant amb recursos d'atenció a la dependència molt més comunitaris a l'entorn del domicili i l'atenció diürna."

 

L'administració anima els dependents a incorporar-se abans al sistema, quan el grau de necessitat encara no sigui molt elevat.


L'envelliment anirà a més

Hi ha consens en la idea que les llistes d'espera s'han generat sobretot per les retallades del 2012, però també que el problema creixerà en el futur: ara hi ha més d'1.400.000 persones de més de 65 anys a Catalunya, gairebé un 19% de la població.

Les projeccions prediuen que aquest percentatge haurà pujat fins al 30% el 2050. A més, la franja d'edat de més de 85 anys serà ja d'unes 550.000 persones, el doble que ara.

 


Una pregunta parlamentària de Cs

Les dades sobre dependència de la Generalitat s'han sabut arran d'una pregunta parlamentària de la diputada de Ciutadans Noemí de la Calle al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

En la resposta per escrit (pp. 29-38), El Homrani detalla que el total de persones en llista d'espera d'una residència són 18.438. Per demarcacions, 14.106 a Barcelona, 2.038 a Girona, 1.111 a Lleida i 1.183 a Tarragona.

El conseller detalla les xifres d'algunes localitats dels voltants de Barcelona i de la comarca del Baix Llobregat, demanades per la diputada de Ciutadans.

 

El Homrani diu que de tota manera no totes les persones de la llista d'espera estan desateses, sinó que moltes s'han pogut beneficiar d'altres serveis, com cuidadors no professionals, centres de dia o teleassistència.

La resposta també dona la xifra total de persones que reben ajudes o prestacions a Catalunya: 207.228, gairebé 155.000 de les quals són a la demarcació de Barcelona.

 

Dins d'aquesta xifra hi ha les persones que estan en places públiques de residència de gent gran: són 28.289, 19.006 de les quals a Barcelona, 2.948 a Girona, 2.429 a Lleida i 3.900 a Tarragona.

Una altra xifra significativa és el total de persones que esperen una valoració del seu grau de dependència: gairebé 21.000 persones.

A més, hi ha 6.676 persones a les quals s'ha fet aquesta valoració, però que no se'ls ha dictaminat el PIA, el Programa Individualitzat d'Atenció que ha de permetre'ls accedir als serveis.

Anar al contingut