18.000 o 120.000? Les xifres que no quadren de la manifestació de Madrid

Felip GordilloActualitzat

Quantes persones han anat a la manifestació de Madrid per defensar el dret a l'autodeterminació? Una pregunta que, com sol passar en altres manifestacions, és complicada de contestar. El govern espanyol i l'organització han protagonitzat una batalla de xifres amb una distància de fins a 100.000 persones.

La Delegació del Govern espanyol ha estimat que hi havia 18.000 manifestants. L'organització, 120.000. La imatge de la manifestació de l'agència EFE és aquesta:

 

Cap de les dues parts ha explicat com ha estimat la quantitat de manifestants. Una manera de fer-ho és calculant els metres quadrats que ha ocupat la marxa. La manifestació ha anat de l'estació d'Atocha a la plaça de Cibeles, uns dos quilòmetres de recorregut, amb una amplada variable d'uns 20 metres, una superfície d'uns 44.000 metres quadrats. La manifestació, però, no ha omplert tot el recorregut i la densitat ha variat segons els trams.

Una altra manera d'estimar la quantitat de gent és amb la quantitat d'autocars que han viatjat a Madrid. En una manifestació com aquesta, on molta gent ha arribat de fora, el nombre d'autocars permeten aproximar-se a la xifra d'assistents. I quants autocars han vingut? Aquí podem veure les primeres diferències entre organització i fonts oficials. L'ANC i Òmnium certifiquen que eren 520 autocars. Fonts del govern espanyol han explicat a TV3 que eren més de 200 i 100 microbusos.

En un autocar hi caben entre 50 i 60 persones. I en un microbús, aproximadament la meitat. El càlcul, doncs, no quadra ni amb uns ni altres. Si són 520 tots plens, serien un màxim de 31.000 persones. I si ens refiem de les xifres de la delegació, serien unes 15.000 persones.

A tot plegat cal sumar-hi una quinzena de trens AVE que han anat a Madrid, amb al voltant de 3.000 manifestants. I els assistents que han anat en avions i cotxes particulars, dels quals no es té cap xifra. A banda de les persones que han assistit des d'altres punts de l'Estat i de la mateixa ciutat de Madrid.

La suma de tot plegat queda lluny dels 120.000 manifestants de l'organització, però sobrepassen per molt els 18.000 que ha comptat la Policia Nacional per a la Delegació del Govern espanyol a Madrid. El diari "El País" ha fet el seu càlcul propi de manifestants i n'hi han sortit més de 55.000. La Directa, en canvi, parla de 92.000.


 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut