16 llibreries noves celebren el seu primer Sant Jordi

Els últims dos anys han tancat 17 llibreries a Catalunya, però n'han obert 55 de noves

RedaccióActualitzat

Els últims anys hi ha un auge d'obertura de llibreries noves a Catalunya. Algunes d'aquestes han decidit obrir aquest diumenge, malgrat ser festa, per preparar la seva primera diada de Sant Jordi.

Són projectes empresarials arriscats i que exigeixen molta preparació i dedicació, però cada vegada hi ha més persones que veuen en la venda de llibres una manera de guanyar-se la vida.

A Catalunya, el 2016 es van obrir 33 llibreries i se'n van tancar 11. Per tant, van quedar 22 establiments nous. El 2017 se'n van obrir 22, i 6 van tancar. Ara, doncs, hi ha 38 llibreries noves respecte de fa dos anys.

 

La Glòria Arquillo, responsable d'una de les llibreries noves, La Inexplicable, al barri de Sants de Barcelona, explica la feinada que suposa la festa de Sant Jordi:

"En una llibreria sempre hi ha feina per fer, per Sant Jordi encara més, la feina es multiplica per 10 o per 15. Feina de gestió: albarans, factures, revisar que les comandes hagin arribat, que tot estigui preparat per a la parada..."

La Glòria i la seva sòcia van obrir al novembre i pateixen, sobretot, per si han encertat les comandes, si es vendran els llibres que han seleccionat i si n'han demanat prou exemplars.  A la parada que posaran al carrer han optat per fugir dels títols més comercials, amb una selecció pròpia.

 

En l'últim any, a Barcelona se n'han obert 6, de llibreries noves. Una altra és El Gat Pelut, i segueix la tendència de no ser estrictament llibreries, sinó que aspiren a ser espais socials i culturals on es pugui prendre un cafè o passar-hi l'estona rebent les recomanacions dels llibreters i llibreteres.

És el cas també de la llibreria Calmot de Girona, oberta des del desembre i especialitzada en llibres infantils i juvenils, un dels gèneres que més es venen. Una de les seves responsables, Mònica Armangué, explica que fa dies que es preparen i que darrerament les jornades són maratonianes:

"El Sant Jordi comença el febrer ja, fent les comandes, fent les compres, fent les previsions. Després comencen a arribar totes de cop, i cada Sant Jordi és una incògnita: sempre hi ha aquells títols que es disparen i no saps si tu n'hauràs fet prou o no."

Aquest dilluns seran a una parada a la Rambla de Girona, amb un doble objectiu: viure el gran dia del llibre i donar-se a conèixer a la ciutat.

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut