Manifestació davant de la Casa Blanca, a Washington
Manifestació davant de la Casa Blanca, a Washington

16 estats demanden l'administració Trump per haver declarat l'emergència nacional

Denuncien desviament de fons públics per a la construcció del mur amb Mèxic i el "nul respecte" a la Constitució

RedaccióActualitzat

Una coalició de 16 estats dels Estats Units van presentar dilluns una denúncia conjunta contra l'administració del president del país, Donald Trump, per haver declarat l'emergència nacional.

Aquesta declaració, coincidint amb el Dia dels Presidents als Estats Units, ha estat motivada per la negativa del Congrés d'acceptar la sol·licitud de Trump de 5.700 milions de dòlars per finançar la construcció del mur a la frontera amb Mèxic.

Els fiscals d'aquests estats, tots governats per demòcrates, han presentat la demanda al Tribunal de Districte dels Estats Units pel Districte Nord de Califòrnia perquè creuen que la declaració d'estat d'emergència és anticonstitucional perquè no es tracta d'una emergència real.

El fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra, ha liderat la coalició que ha formulat la denúncia contra el govern republicà de Trump i ha donat explicacions:

"Avui, en el Dia dels Presidents, portem el president Trump als tribunals per blocar el mal ús que fa del poder presidencial. L'estem demandant per impedir que robi unilateralment els fons dels contribuents legalment reservats pel Congrés. Els presidents no entren i declaren l'emergència amb el propòsit d'assaltar comptes perquè no poden fer que el Congrés financi articles."

"Trump té la potestat de declarar emergència nacional, pero això no és l'11 de setembre, ni la crisi d'ostatges a l'Iran el 1979. Això és un president mostrant el seu mensypreu a l'estat de dret i per la Constitució dels Estats Units."

 

Xavier Becerra ha liderat la denúncia contra l'administració Trump (Reuters)

 

Al seu compte de Twitter, Donald Trump ha criticat aquesta denúncia i ha parlat d'"esquerra radical":

 

"Com ja preveia, 16 estats, liderats principalment per demòcrates a favor de les fronteres obertes i per l'esquerra radical, han presentat una demanda, és clar, al 9è circuit! Califòrnia, l'estat que ha malbaratat milers de milions de dòlars a l'alta velocitat, sense esperança d'acabar-la, sembla que en sigui responsable!"

 

Els 16 estats que han promogut la demanda han estat Califòrnia, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, Nou Mèxic, Nova Jersey, Nova York, Oregon i Virgínia.

 

Protestes arreu del país

Milers de persones, convocades pel grup moveon.org, han sortit al carrer a les principals ciutats del país per protestar contra les polítiques de Trump. Hi ha hagut manifestacions a Nova York, Chicago, Los Angeles i San Francisco.

La directora executiva de Indivisible Chicago, Darcy Regan, s'ha mostrat molt crítica amb la situació:

"No estem d'acord amb l'estat d'emergència que ha declarat el president i defensem els nostres companys i amics immigrants."

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut