150 anys del naixement de Gandhi, un símbol de la lluita pacífica

Va néixer el 2 d'octubre de 1869 a Porbandar i va ser un dels pares de la independència de l'Índia

Actualitzat

En el 150 aniversari del seu naixement, el missatge de Gandhi continua vigent.

Símbol del pacifisme, va desafiar l'Imperi britànic, i la seva lluita va culminar amb la independència de l'Índia. El seu pensament s'ha convertit en un llegat universal per a les protestes no violentes.

Era un home menut, senzill, mig despullat, d'aparença feble però mentalment fort i tenaç. 

Va derrotar tot un imperi amb l'arma del pacifisme. Aquest és el seu llegat i la lliçó que inspira moltes lluites socials del segle XXI. La protesta no violenta, la desobediència civil, són termes utilitzats avui i un exemple per doblegar el que ostenta el poder amb l'ús de la força.

"No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí."

El nom de Mahatma, que en sànscrit vol dir "ànima gran", li van atorgar milions de seguidors.
 

 

L'any 1930 va protagonitzar l'anomenada Marxa de la Sal. Una protesta antiimperialista creativa i pacífica. A les costes de l'Índic, recull del mar un grapat de sal.

Gandhi encoratja així els seus compatriotes a violar el monopoli de l'estat, sota l'ocupació britànica, sobre la distribució de sal. Desenes de milers fan el mateix.

Ell mateix i 60.000 seguidors són tancats a les presons. Amb aquell pessic de sal, guanya la batalla quan es reconeix als indis el dret a recollir-la del mar.

"Em nego a viure en una casa aliena com un esclau."

 

 

Gandhi és rebut triomfalment a Londres pels liberals britànics, mentre Winston Churchill, a l'oposició, ironitza sobre la seva nuesa. Havia desafiat el poder amb una estratègia pacifista i de desobediència que acabaria amb la independència de l'Índia, tot i que amb un dolorós resultat.

Gandhi somia un nou país unit, on hindús i musulmans conviurien pacíficament.

El 15 d'agost de 1947, l'Imperi de les Índies es convertirà per fi en independent, però amb el preu d'una salvatge guerra religiosa i de la separació de l'Índia i el Pakistan. La violència s'estén i les vagues de fam de Gandhi per la pau no obtenen resultats.

"Estic disposat a morir, però no hi ha cap causa per estar disposat a matar."

L'home que va lluitar en l'etapa sud-africana pels drets de la comunitat índia, el que va intentar destruir el sistema de castes, la icona de la pau que filava - perquè un treball manual ajuda a pensar - seria assassinat per un fanàtic de la ultradreta.
 

 

Tenia 78 anys. El seu llegat a l'Índia d'avui s'esvaeix amb el conflicte del Caixmir i les polítiques nacionalistes del president Modi, disposat a convertir els musulmans en ciutadans de segona.

Einstein va dir això d'ell:

"Les generacions del futur amb prou feines creuran que un home com Gandhi va caminar sobre la terra."

ARXIVAT A:
Mahatma Gandhi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut