Un conductor d'autobús condueix amb mascareta, aquest dimarts a Teheran
Un conductor d'autobús condueix amb mascareta, aquest dimarts a Teheran (Reuters / Wana)
Teheran

Quinze morts pel coronavirus a l'Iran amb el viceministre de Salut entre els contagiats

Els iranians es preparen per tancar-se a casa i compren compulsivament conserves, arròs o pasta, i provisions de carn i pollastre

Actualitzat

El coronavirus ha causat fins ara la mort de quinze persones a l'Iran, la xifra més alta fora de la Xina.

El Ministeri de Salut iranià ha informat que aquest dimarts s'han registrat 34 casos més de contagi, dels quals tres han mort. Tot plegat, eleva la xifra d'infectats a 95 persones.

Entre els contagiats hi ha el viceministre de Salut, Iraj Harirchi, i un diputat, cosa que ha fet créixer encara més l'alarma al país.

En una roda de premsa per informar sobre el coronavirus, Harirchi va tossir i eixugar-se la suor en diverses ocasions:

 

 

Aquest dimarts, 24 hores més tard, ell mateix ha confirmat a través d'un vídeo a les xarxes socials que està contagiat:

 

 

"Des d'ahir tenia febre, la meva primera prova a última hora de la nit va sortir positiva i, des d'aleshores, estic aïllat. Fa uns minuts m'han confirmat que la prova final també ha donat positiu"


Harirchi ja està rebent tractament i el seu estat "en general, no és dolent", segons ha dit ell mateix.

La seva confessió ha causat crítiques d'alguns periodistes per haver ofert una roda de premsa sense mascareta davant de desenes de reporters.

 

Dubtes sobre la taxa de mortalitat

En les darreres hores han sorgit dubtes sobre les xifres de contagis i morts per coronavirus a l'Iran.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a la ciutat xinesa de Wuhan, on es va originar l'epidèmia, la taxa de mortalitat ha estat fins ara del 2,4 per cent, mentre que fora d'aquest territori es redueix al 0,7 per cent.

A partir de les dades difoses aquest dimarts, a l'Iran la taxa de mortalitat és superior al 15 per cent, la qual cosa fa pensar que les dades d'infectats són inferiors a les reals.

 

Un grup d'operaris desinfecta un vagó de metro a Teheran
Un grup d'operaris desinfecta un vagó de metro a Teheran (EFE / Ali Shirband)


En aquesta línia, el responsable de la Universitat de Ciències Mèdiques de la ciutat de Mashad, Mohamad Yavad Dehqan Nayerí, ha explicat que l'alta taxa de mortalitat es deu al fet que "només se sap el nombre de persones que estan en la fase greu de la malaltia".

De fet, al llarg d'aquest dilluns, va circular per les xarxes socials una suposada carta del ministre de Salut, Said Namakí, en què anunciava la seva renúncia per la ràpida propagació del coronavirus i donava les xifres de 468 morts i 9.761 contagiats.

Namakí, però, va negar la veracitat de la carta.

 

Compres compulsives a Teheran

L'expansió del coronavirus ha modificat considerablement l'aspecte de la capital iraniana. Els carrers de Teheran no presenten l'habitual bullici i el transport públic, els restaurants i les cafeteries estan pràcticament buits, per por al contagi.

Tot el contrari passa als supermercats, on els ciutadans estan comprant compulsivament productes com conserves, arròs o pasta i provisions de carn i pollastre.

 

Cues per comprar mascaretes en una farmàcia iraniana
Cues per comprar mascaretes en una farmàcia iraniana (Reuters / Wana)

 

Els iranians es preparen per tancar-se a casa, després que les autoritats hagin recomanat que, en la mesura que sigui possible, es treballi des de casa.

Davant la propagació de la malaltia, els països veïns han tancat les fronteres terrestres amb l'Iran i la majoria d'aerolínies han suspès els vols o imposen restriccions en els seus trajectes a l'Iran.

 

Per ajudar les autoritats iranianes a engegar les mesures de contenció necessàries, l'OMS hi ha enviat una missió científica.

ARXIVAT A:
Coronavirus IranSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut