15 imatges per celebrar el Dia Internacional del Petó

Amorosos, tendres, apassionats, interminables o fugaços, en la distància, a la galta o als llavis, pudorosos o desvergonyits... mil varietats per a un gest que fem diàriament

M. José MoyaActualitzat

Avui 13 d'abril és el Dia Internacional del Petó. Potser poca gent ho té present, però és un bon moment per prestar atenció a un gest que fem cada dia en diversos moments i situacions.

Per què el petó té un dia internacional? 

El Dia Internacional del Petó es va institucionalitzar el 2011 després que un popular concurs a Tailàndia busqués la parella capaç de fer el petó més llarg de la història. Els guanyadors van ser Ekkachai i Laksana Tiranarat  que van mantenir els llavis units durant 46 hores, 24 minuts i 9 segons. L'any següent van repetir i van fulminar el seu propi rècord amb un petó interminable de 58 hores, 35 minuts i 58 segons. 

 

 

Un dels petons icònics és el que mostra un mariner i una infermera celebrant amb un espectacular petó la fi de la Segona Guerra Mundial a Times Square. El màgic instant el va captar el fotògraf Alfred Eisenstaedt per a la revista "Life".

 

 

Un petó que resum el romanticisme i la passió d'una ciutat com París és el que va immortalitzar el fotògraf francès Robert Doisneau a "Le baiser de l'Hôtel de Ville",  una fotografia en blanc i negre de l'any 1950 en què una parella es fa un apassionat petó al carrer enmig dels vianants i amb l'Ajuntament de París al darrere. La foto formava part d'un reportatge de la revista "Life" sobre l'amor a la primavera parisenca.

 

 

Un altre petó que ha quedat gravat en el registre fotogràfic de moltes persones és el que va fer John Lennon a la seva dona Yoko Ono poques hores abans de morir assassinat al carrer. La fotògrafa Annie Leibovitz va captar aquesta imatge d'intimitat de la parella dins el seu dormitori de l'edifici Dakota de Nova York:

 

 

El petó entre dos polítics del bloc soviètic -el líder de la Unió Soviètica, Leonid Bréjnev, i el líder de l'Alemanya Oriental, Erich Honecker- va aixecar una forta polèmica l'any 1979. Els dos polítics comunistes se saludaven d'aquesta manera tan efusiva en la celebració del 30è aniversari de la República Democràtica d'Alemanya. El mateix petó es va plasmar, anys després, al Mur de Berlín:

 

 

 

Barcelona té el seu propi mural amb petó. És a la plaça Isidre Nonell del districte de Ciutat Vella. És un fotomural format per 4.000 rajoles amb fotografies que formen la imatge de dos llavis unint-se en un càlid petó. És una obra de l'artista Joan Fontcuberta que porta per títol "El món neix en cada petó".

 

 

El cinema ha donat alguns dels petons més famosos. "Moon River", de Henry Mancini, sona a l'escena final d'"Esmorzar amb diamants" mentre Holly Golightly (Audrey Hepburn) i Paul Varjak (George Peppard) es fan un romàntic petó.

 

 

Burt Lancaster i Deborah Kerr protagonitzen un dels petons més tòrrids de la història del cinema. La sorra de la platja serveix d'escenari per a un petó que no deixa indiferent l'espectador a la pel·lícula "D'aqui a l'eternitat", de Fred Zinnemann.

 

 

Però no només al cinema hi ha petons arquetípics. En la història de l'art, el petó ha servit a pintors i escultors per captar amb la màxima fidelitat moments d'intensa emoció.

Una de les obres més famoses de l'escultor Auguste Rodin és "El petó", una escultura de més d'1,80 metres d'alçada feta en marble blanc i que representa Paolo i Francesca, dos personatges de "La Divina Comèdia" de Dant. D'aquesta escultura, Rodin en va fer una desena de versions.

 

El pintor simbolista austríac Gustav Klimt va triar el petó com a argument d'una de les seves obres més conegudes. "Der Kuss" (El petó) és una tela que el pintor va fer entre el 1907 i el 1908 i que incorpora làmines d'or i estany.

 

 

I què té el petó que ens fa sentir tan bé quan el fem i quan el rebem? Doncs els experts li atribueixen innombrables beneficis per a la salut tant psíquica com física. 

Andréa Demirjian, autora del llibre "Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life's Sweetest Pleasures", afirma que un petó té vuit beneficis directes sobre la salut: redueix la tensió arterial, fa augmentar l'oxitocina -l'hormona de la felicitat-, ajuda a cremar calories, prevé les càries dentals, augmenta l'autoestima i retarda l'envelliment. 

 

 

Però si quan arribi la mitjanit queda encara algú amb més ganes de petons... tots tranquils... Hi ha altres dies a l'any especialment dedicats a aquesta mostra d'amor: el 6 de juliol és el Dia Internacional del Petó Robat, una jornada, però, en la qual pot ser més arriscat portar-lo a la pràctica.

 

Els pèl-rojos, en aquest cas jugen amb avantatge: als països anglosaxos tenen un dia especial més per rebre petons. El 12 de gener és el Dia Internacional del Petó al Pèl-roig. 

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut