Una de les manifestacions de suport als estudiants que ara han estat absolts (ACN / Bernat Vilaró)
Una de les manifestacions de suport als estudiants que ara han estat absolts (ACN / Bernat Vilaró)

13 estudiants, a judici: els demanen 8 anys i mig de presó per una protesta universitària

Seran jutjats el 3 i el 4 de juny a l'Audiència Provincial de Barcelona, acusats de danys i desordres públics; la defensa en demana l'absolució perquè la causa és "política"

Redacció Actualitzat
TEMA:
Universitat

Tretze estudiants universitaris catalans aniran a judici la setmana que ve a l'Audiència de Barcelona encausats per danys i desordres en una manifestació per demanar la rebaixa de les taxes universitàries el 2 de març del 2017. En contra d'aquest judici, unes tres-centes persones han sortit als carrers de Barcelona aquest dissabte convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), sota el lema "La pública a judici: Absolució".

S'acusa els estudiants dels delictes de desordres i danys i la Fiscalia demana vuit anys i mig de presó per a cadascun i 140.000 euros de multa. El judici als investigats es farà els dies 3 i 4 de juny a l'Audiència de Barcelona.

Els investigats denuncien "persecució política" i han explicat que el dia de la manifestació no hi va haver cap identificació, que no van veure res fora de lloc i que van ser seguits i investigats a posteriori.

La manifestació de suport d'aquest dissabte, d'unes 300 persones, ha acabat sense cap incident davant de la Secretaria d'Universitats i Recerca, amb la lectura d'un manifest de denúncia del cas judicial i de compromís amb els imputats.

Des del col·lectiu de suport als investigats s'assenyala que la causa és "política" perquè l'acusació, en lloc d'individualitzar els càrrecs dels investigats, els inclou dins d'un mateix grup que va cometre els suposats delictes. Això s'explica, diuen, perquè tots són o han estat membres del SEPC i se'ls ha investigat per la seva activitat política.

Segons l'escrit d'acusació, anaven amb roba fosca i caputxes i van actuar "de comú acord i amb evident intenció de causar el deteriorament del mobiliari públic i urbà, posant en greu perill el desenvolupament quotidià de la vida ciutadana", tot i que tant la manifestació del 2 de març del 2017 com la vaga a la universitat van transcórrer sense incidents rellevants.

Davant de la Secretaria d'Universitats s'ha llegit un manifest en solidaritat amb els encausats (Bernat Vilaró /ACN)

Els atribueixen la crema d'un contenidor amb una bengala, el trencament amb martells dels vidres d'una entitat financera i el llençament de pintura a una botiga de telefonia.

La defensa dels 13 estudiants en demana l'absolució perquè les identificacions no es van fer el mateix dia dels fets si no a posteriori, amb seguiments dels Mossos d'Esquadra als domicilis, als llocs de treball i d'estudi i a les xarxes socials dels investigats.


A més, en l'atestat policial de la manifestació, es mostren imatges de poca qualitat de persones amb la cara tapada; unes imatges que no servirien per identificar els autors dels fets.

L'Anna Algarra, una de les encausades que s'enfronta al judici oral dijous vinent, explica que "més enllà d'exercir el meu dret de manifestació, no tenen proves per demostrar que jo sigui culpable d'aquests fets". Denuncia, a més, "la pena de banqueta", els quatre anys que fa que esperen el judici, en el qual "només són un cap de turc".

 

La portaveu del SEPC, Anna Clua, assegura que l'objectiu del judici "és desmobilitzar el moviment estudiantil i acusar el SEPC de conducta criminal, quan és un sindicat que defensa la universitat pública". A més, les persones investigades recorden que les mobilitzacions per la rebaixa del 30% dels preus de la matrícula van ser pacífiques i massives.

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut