El líder d'Alba Daurada, Nikos Michaloliakos, abraçat per la seva dona, Eleni Zaroulia, l'any 2014 al Parlament grec (EFE / Simela Pantzar…
El líder d'Alba Daurada, Nikos Michaloliakos, abraçat per la seva dona, Eleni Zaroulia, l'any 2014 al Parlament grec (EFE / Simela Pantzartzi)

13 anys de presó per als líders del partit neonazi Alba Daurada

Una setmana després de declarar-los organització criminal, la justícia grega condemna a presó Nikos Michaloliakos i els altres dirigents del partit d'extrema dreta

Actualitzat

A Grècia, la cúpula del partit neonazi Alba Daurada ha estat condemnada a 13 anys de presó, una setmana després que la justícia els declarés culpables de dirigir una "organització criminal".

La sentència d'un judici que ha durat més de cinc anys considera provat que els delictes comesos per membres del partit d'extrema dreta, entre els quals hi ha assassinat, intent d'assassinat, agressió i possessió d'armes, no van ser accions d'individus que actuaven per iniciativa pròpia, sinó que estaven planejats i ordenats per la direcció del partit.

Entre els dirigents condemnats a 13 anys hi ha el líder del partit, Nikos Michaloliakos, i cinc dels sis alts càrrecs que formen la cúpula d'Alba Daurada. El sisè, Artemis Matheopoulos, ha rebut una pena de 10 anys.

 

El líder d'Alba Daurada, Nikos Michaloliakos, arriba emmanillat al tribunal
El líder d'Alba Daurada, Nikos Michaloliakos, arriba emmanillat al tribunal (EFE / Simela Pantzartzi)

 

Altres polítics del partit, entre els quals hi ha antics diputats, han rebut penes d'entre 5 i 7 anys de presó. A més, també ha estat condemnat l'eurodiputat Ioannis Lagos. Es preveu que ara s'activi el protocol per retirar-li la immunitat parlamentària. Lagos va tornar a Brussel·les la setmana passada i perquè pugui ingressar a la presó cal que li retirin la immunitat i que l'extradeixin a Grècia.

El tribunal també ha condemnat a cadena perpètua el militant acusat de l'assassinat del raper antifeixista Pavlos Fyssas, l'any 2013. Aquest cas va ser el que va desencadenar el judici.

 

Tercera força en la Grècia afectada per l'austeritat

Fundat a principis de la dècada dels 80 per Michaloliakos, Alba Daurada va ser durant més de 30 anys el grupuscle més violent de l'extrema dreta grega.

El seu ascens polític va culminar en les eleccions dels anys 2012 i 2015, quan es va convertir en la tercera força del Parlament grec amb al voltant del 7% dels vots, en un moment en què el país estava molt castigat per les polítiques d'austeritat i el rescat europeu.

 

El tribunal que ha condemnat la cúpula d'Alba Daurada, en el moment de la lectura de la sentència
El tribunal que ha condemnat la cúpula d'Alba Daurada, en el moment de la lectura de la sentència (EFE / Pantelis Saitas)

 

En les eleccions de 2019, el partit va quedar fora del Parlament en no arribar a la barrera mínima del 3% dels vots.

Tot i que, a partir d'ara, Alba Daurada pot ser denominada banda criminal, la Constitució grega no contempla la il·legalització de cap partit polític.

 

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaNazisme
Anar al contingut