Els serveis de neteja, aquest matí, al passeig de Gràcia (ACN)
Els serveis de neteja, aquest matí, al passeig de Gràcia (ACN)

125 ferits i 30 detinguts després dels aldarulls d'aquest dimarts a Catalunya

Cap dels ferits està greu i més de la meitat van haver de rebre assistència pels incidents a Barcelona

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts al vespre hi va haver 30 detinguts arreu de Catalunya a causa dels aldarulls i les càrregues policials. A Barcelona és on es van viure els enfrontaments més violents fins ben entrada la matinada, però també hi va haver barricades i aldarulls a Tarragona, Girona, Lleida i Sabadell.

Segons fonts dels Mossos, 14 persones les van detenir a Tarragona, 8 a Lleida, 6 a Barcelona, una a Sabadell i una altra a l'Ametlla del Vallès. Les detencions s'han fet per desordres públics o atemptats a agents de l'autoritat, han assenyalat les mateixes fonts.

Dels 14 detinguts a Tarragona, 10 han quedat en llibertat amb càrrecs. Els 4 restants ho faran aquest mateix dimecres.

Al llarg de tot aquest dimarts, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 125 persones: 74 a Barcelona, 15 a Lleida, 14 a Gurb, a Osona; 11 a Tarragona, 7 a Girona, 2 a Mollet del Vallès i també 2 a Sabadell. Una vintena dels ferits els van traslladar a un hospital. Cap d'ells greu.

Entre els ferits també hi ha 43 mossos, segons fonts de la policia catalana.
 

Operaris retirant la cera de les espelmes que portaven els manifestants a l'acte d'Òmnium i ANC

Els serveis de neteja de Barcelona han treballat intensament perquè tots els carrers afectats puguin obrir-se al trànsit. Han retirat diversos objectes i restes de contenidors cremats i barricades col·locats per grups incontrolats. Són vies com el passeig de Gràcia, la Diagonal o el carrer Mallorca.

En total, els bombers van fer 145 serveis. Més de 250 contenidors van cremar, segons la Guàrdia Urbana.

Només en contenidors cremats l'Ajuntament calcula un cost provisional de 320.000 euros. Durant els aldarulls també es van destrossar papereres, jardineres i senyals de trànsit, i es van pintar algunes façanes i aparadors.
 


Els operaris també han treballat des de la nit per retirar la cera de les espelmes enganxades a l'asfalt, unes espelmes que portaven molts dels convocats per Òmnium i l'ANC.
 


La feina d'aquests operaris obliga a fer alteracions i talls de trànsit a la zona de l'Eixample.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha informat que aquests treballs afecten la circulació d'una vintena de línies d'autobusos de la ciutat.



Barricades i foc

Aldarulls per tot l'Eixample (Reuters)

A la capital catalana, després de la concentració convocada per Òmnium i ANC aquest dimarts al vespre, un grup d'incontrolats es va desplegar pel centre la ciutat bàsicament al llarg del passeig de Gràcia des de l'avinguda Diagonal i els carrers adjacents deixant un rastre de barricades, gairebé a cada cruïlla, fetes amb contenidors i tota mena de material urbà que després cremaven.

Cap a la una de la matinada aquest grup d'incontrolats ha anunciat que es dirigia a la Via Laietana, on hi ha la seu central de la Policia Nacional. Uns metres abans de l'edifici de la policia també han aixecat una barricada amb contenidors i diverses motos i hi han calat foc. Les motos han anat esclatant a mesura que es cremaven. Just després s'han situat davant la prefectura i hi han començat a llançar tota mena d'ampolles i pedres contra la façana i les tanques que la protegeixen.

Ha estat en aquest moment, poc abans de les dues, que la policia que custodia l'edifici ha fet una càrrega i el grup d'incontrolats s'ha dispersat.

ARXIVAT A:
Judici procésPolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut