"Macbeth" i "La plaça del Diamant", entre els espectacles que es podran veure la temporada vinent

12 propostes que no et pots perdre de la nova programació del TNC i el Teatre Lliure

Els dos teatres de Barcelona presenten una temporada 2023-2024 centrada en la memòria i la col·lectivitat

Ibana PiñeroActualitzat

Després de les intermitències i les cancel·lacions provocades per la covid, aquesta ha estat la temporada del retrobament entre els teatres i els espectadors. El Teatre Nacional i el Teatre Lliure tanquen temporada amb el 76% i el 73,5% d'ocupació respectivament.

Amb el repte de repetir aquestes bones dades, tots dos teatres acaben de presentar la pròxima temporada. Serà la tercera de Carme Portaceli al Nacional i l'última de Juan Carlos Martel al Lliure.

Dues programacions que, després d'anys de crisi, tornen amb grans muntatges amb repartiments extensos com fa temps que no es veia als escenaris catalans. També apostant per la dramatúrgia catalana contemporània i per continuar portant a Barcelona grans propostes internacionals.

En tots dos casos ja es poden comprar els abonaments.

Aquesta és una selecció dels espectacles que es podran veure.

 

Teatre Nacional de Catalunya

1. Una temporada dedicada a la memòria

A aquest objectiu responen els dos primers espectacles que es veuran a la Sala Gran del TNC. "La plaça del Diamant", dirigida per Carlota Subirós, pujarà a l'escenari una desena de Colometes d'edats i realitats diverses per mirar des del segle XXI aquest clàssic de Mercè Rodoreda. La mateixa Portaceli dirigirà la segona proposta, una adaptació de "La madre de Frankenstein", la novel·la d'Almudena Grandes, situada als anys cinquanta en ple franquisme.

Cartell de "La plaça del Diamant" que es podrà veure al TNC

2. "De Nao Albet i Marcel Borràs"

Coincidint amb el quinzè aniversari del seu primer espectacle, Nao Albet i Marcel Borràs anuncien que presenten la seva última creació plegats. Irreverents i provocadors, asseguren que el panorama teatral serà "una mica menys ric i estimulant" sense ells. Per tant, una cita imprescindible que farà doblet al TNC i al Temporada Alta.

 

3. Aliances amb el País Valencià, Mallorca i Andorra

El TNC de Carme Portaceli ha teixit aliances amb altres teatres dels territoris de parla catalana perquè les obres puguin girar entre ells. Aquesta temporada arribaran al TNC dues produccions de València, "La tempesta" i "Acampada"; dues de les Illes, "Altres formes" i "Tanatalogia", i una coproducció amb Escena Nacional d'Andorra, "Andorra".

 

4. "Els Watson", de Laura Wade

18 intèrprets en una producció és un esdeveniment car de veure als escenaris catalans. Per això, segur que aquesta obra, que fabula amb el que hauria passat amb els personatges d'"Els Watson", la novel·la inacabada de Jane Austen, serà una festa del teatre. Dirigida per Josep Maria Mestres, farà coincidir intèrprets de generacions diferents com Mercè Arànega, Lluïsa Castell, Laura Aubert o Laia Manzanares.

Imatge de "Els Watson", que es podrà veure al TNC(TNC)

5. El TNC, una porta oberta al món

Un dels eixos de la direcció de Portaceli és la internacionalització del TNC. Aquest any la dramatúrgia europea convidada serà França. Però també es farà un nou festival, "Barcelona calling Beirut", que farà viatjar al TNC set propostes artístiques provinents del Líban. Un altre plat fort serà "És", de la directora iraniana Parnia Shams.

 

6. S 62º58', W 60º39'

Són les coordenades de l'Illa de la decepció, a l'Antàrtida, i també el títol del nou espectacle de la més catalana de les companyies belgues, Peeping Tom. S'estrenarà al setembre a la Biennal de Dansa de Lió i al juny tancaran la temporada de la Sala Gran del TNC, fidels a la cita amb Barcelona, on sempre esgoten les entrades molt abans de l'estrena.

S 62º58', W 60º39' tancarà la temporada a la Sala Gran del TNC (TNC)

 

Teatre Lliure

1. "300 el x 50 el x 30 el", de FC Bergman

Aquest col·lectiu anarquista belga, flamant Lleó de Plata de la Biennal de Venècia, portarà per primera vegada aquest espectacle a Catalunya. Creat el 2011, és una obra exigent, amb un títol que fa referència a les mesures de la mítica arca de Noè. Obrirà temporada a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc i serà una de les cites internacionals destacades de la temporada per on passaran altres creadors europeus com la polonesa Marta Górnicka o l'alemanya Susanne Kennedy.


2. "La nostra ciutat", de Thornton Wilder

Premi Pulitzer de teatre del 1938, és una de les obres més representades als Estats Units. Una quinzena d'intèrprets encapçalats per Rosa Renom donaran vida als habitants d'un petit poble de New Hampshire en una adaptació dirigida per Ferran Utzet. Es podrà veure a la Sala Fabià Puigserver.


3. "Le congrès ne marche pas", de La Calòrica

El fenomen teatral de La Calòrica inaugurarà temporada al Lliure de Gràcia amb un espectacle de nova creació. Parodiant el congrés de Viena del 1814 faran un paral·lelisme entre la fi de l'absolutisme i el col·lapse del capitalisme. Molta música, humor i crítica política en una obra en què la família de La Calòrica creix amb incorporacions com les de les actrius Roser Batalla o Tamara Ndong.

 

4. "Macbeth"

El director Pau Carrió torna a fer un Shakespeare, aquest cop dirigint la història maleïda del general Macbeth, amb un repartiment de luxe encapçalat per Julio Manrique, Laia Marull i Pol López.

El Lliure acull un "Macbeth" encapçalat per Julio Manrique (Teatre Lliure)

5. "Ifigènia"

La directora Alícia Gorina adaptarà la història completa d'Ifigènia a través de les dues peces que va escriure Eurípides: "Ifigènia a Àulida" i "Ifigènia entre els taures". Pere Arquillué i Emma Vilarasau lideraran una adaptació que vol fugir dels tòpics en la representació d'Ifigènia.

"Ifigènia", amb Emma Vilarasau i Pere Arquillué, al Lliure (Teatre Lliure)

 

6. El retorn de companyies còmplices del Lliure de Martel

Per a la seva última temporada, Juan Carlos Martel ha volgut tornar a portar companyies que han format part d'aquesta etapa. Es veuran els nous espectacles dels gallecs Chévere i dels xilens La Re-Sentida. I un dels espectacles de més èxit dels últims anys, "Falaise", de Baró d'Evel, tornarà del 30 de novembre al 10 de desembre, amb el cavall i els catorze coloms.

Una de les obres de més èxit, "Falaise", de Baró d'Evel, al Lliure (Teatre Lliure)

 

ARXIVAT A:
Teatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut