Una llibretera omple un expositor en una dels estands de la Setmana del Llibre en Català
Una llibretera omple un expositor en una dels estands de la Setmana del Llibre en Català (ACN/Pau Cortina/Carola López)

12 propostes d'entre les moltes novetats de la Setmana del Llibre en Català

Veus consagrades, retorns literaris i força noms nous a la llista de novetats que arriben, aprofitant la cita anual, al Moll de la Fusta

RedaccióActualitzat

La Setmana del Llibre en Català obre portes al Moll de la Fusta de Barcelona, en l'edició del seu 40è aniversari. Una cita que, en l'actual ubicació, ha adquirit més força i protagonisme amb un amplíssim programa de presentacions de llibres i activitats complementàries.

El Premi Trajectòria d'aquesta edició serà per a l'escriptor i traductor Joan Francesc Mira i el premi Difusió, per a la directora del CCCB, Judit Carrera.

El sector editorial aprofita la Setmana del Llibre en català per publicar un munt de novetats. La llista és llarga i, tot buscant, segur que trobareu una lectura idònia.

Si aneu perduts, però, aquí teniu una dotzena de pistes. Amb ordre alfabètic, la llista s'obre i es tanca amb dues veus consagrades. També hi ha algun retorn literari, la recuperació d'una autora i força noms nous:
 

"Al llac", de Maria Barbal (Columna Edicions)

 

Després de l'èxit comercial de "Tàndem", premi Josep Pla, i després de rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Maria Barbal retorna al Pallars de la seva infància a la novel·la breu "Al llac".


"Contra la nostàlgia", de Maria Canelles (Angle Editorial)

 

Maria Canelles ens ofereix, en el seu debut, un recorregut per la vida d'una mare i tres filles amb relacions opaques i turbulentes entre si. Una història emocionalment intensa.


"Quadern prohibit", d'Alba de Céspedes (Editorial Navona)

 

L'única autora desapareguda d'aquesta llista. La recuperació d'una autora italiana nascuda a Roma el 1911 i morta a París el 1977. Periodista i escriptora, va fer guions per a Michelangelo Antonioni. Un text feminista que la seva editorial ven com un precedent del fenomen Elena Ferrante.


"Els dies bons" d'Aina Fullana (Editorial Bromera)

 

La crítica s'ha mostrat entusiasta amb el debut de la jove mallorquina Aina Fullana que, amb "Els dies bons", ha guanyat a València el premi Alfons el Magnànim i el de la Crítica. Una novel·la que aborda els estralls de la droga en el si d'una família.


"L'escuma", d'Helena Guilera Recoder (Edicions del Periscopi)

 

Novel·la de debut d'Helena Guilera Recoder, que fa feines d'edició al segell Amsterdam i que té una sòlida formació com a músic. Justament la música té un paper destacat a "L'escuma", una història familiar que bascula entre dos personatges troncals afectats per la bipolaritat i per la malaltia d'Alzheimer. La veritable protagonista del llibre és una professora de física, especialista en forats negres, que fa servir la ciència per explicar allò que li passa i mirar d'entendre la seva realitat.


"Tots els noms d'Helena", de Maria de la Pau Janer (Columna Edicions)

 

Set anys després de publicar la seva última novel·la i de viure una etapa difícil amb la mort del seu marit, l'escriptora mallorquina retorna a les llibreries amb una particular relectura de la "Il·líada" d'Homer. Maria de la Pau Janer combina la història d'Helena de Troia amb el rodatge actual d'una pel·lícula sobre el tema.


"Un cor de neu", d'Anna Manso (La Magrana)

 

Anna Manso, tota una especialista en la literatura infantil i juvenil, fa el salt a la novel·la per a adults. La protagonista d'"Un cor de neu" és una dona de 65 anys que viu tota sola al Berguedà i que fa vint anys que no té cap relació amb el seu fill. Un llibre sobre la comunicació i la intel·ligència emocional.


"L'artefacte", de Josep Ortiz (Edicions de 1984)

 

Josep Ortiz treballava d'informàtic en una poderosa entitat bancària. Sense haver publicat res de res abans ("ni un sol article a la revista del barri"), va enllestir el manuscrit de "L'artefacte", va enviar-lo a Edicions de 1984 i, als 55 anys, ara ja prejubilat, ha vist publicat el seu llibre. Una novel·la històrica i ben documentada a partir d'un personatge de ficció, un físic hongarès que va treballar en els treballs de construcció de les primeres bombes atòmiques. El lector es confronta amb les seves memòries dirigides al seu gran amor.


"Covarda, vella, tan salvatge", d'Arià Paco (Amsterdam)

 

El premi Roc Boronat que ha rebut aquesta novel·la ens permet conèixer el talent d'Arià Paco a partir de la història de quatre amics de l'adolescència que es retroben a Igualada a causa de la mort del pare d'un d'ells.


"La tardor em sobta", de Francesc Parcerisas (Quaderns Crema)

 

Una alegria retrobar-se amb més fragments dels diaris de Francesc Parcerisas, autor de "La primavera a Pequín" o "Un estiu". A la faixa que acompanya aquesta edició hi ha una cita del recentment desaparegut Vicenç Pagès Jordà en què diu que "Parcerisas excel·leix a l'hora de donar veu a plaers --senzills i complexos-- i estats d'ànim".


"Les altures", de Sebastià Portell (Ed. Empúries)

 

Ismael Smith Marí va ser un escultor i dibuixant català que va treballar entre Barcelona --on havia nascut, el 1886-- París i Nova York --on va morir, el 1972. A partir d'aquest personatge, el mallorquí Sebastià Portell, actual president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) construeix un llibre per reivindicar un artista trencador que entrecreua gèneres i moviments artístics diversos.


"Temps enrere", de Ramon Solsona (Ed. Proa)

 

Un viatge familiar a través de diverses generacions i escenaris, entre els quals el Priorat. El llibre parteix de la història del Tomàs i l'Elvira, un matrimoni que es van conèixer i enamorar a Alemanya l'any 1974, després d'haver-hi emigrat des de Catalunya per diferents motius.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut