La reunió del dia 6
La reunió del dia 6
Barcelona

12 dies de negociacions des de l'empat de la CUP a la reunió a l'ANC

Des del dia 28 de desembre, que l'assemblea de la CUP va acabar amb un empat exacte sobre la investidura d'Artur Mas, fins a l'última reunió entre Junts pel Sí i la CUP ha estat un estira-i-arronsa constant per mirar d'arribar a un acord final

RedaccióActualitzat

28 de desembre
L'endemà de l'assemblea de la CUP a Sabadell, que va acabar amb un empat exacte sobre la investidura d'Artur Mas (1.515 a favor i 1.515 en contra),  la CUP insta Junts pel Sí a moure fitxa, però Junts pel Sí assegura que no farà cap més proposta. 

A la tarda, Baños i Gabriel, de la CUP, es troben  amb Romeva, Rovira i Rull, de Junts pel Sí, al Parlament. Paral·lelament, el secretariat nacional de la CUP es reuneix per analitzar el nou escenari i decidir com es desencalla, el 2 de gener, el debat sobre la investidura de Mas.

29 de desembre
Artur Mas manté que ell ha de ser president i deixa clar a la CUP que han de triar entre això o eleccions. Diu que es manté com a candidat per no donar el missatge que el més petit ho decideix tot.

Els diputats i la direcció de la CUP es tornen a reunir i decideixen què es votarà i com es farà la votació del dia 2 per desempatar. Demanen a la militància que estiguin preparats per reunir-se en assemblea amb poc marge de temps. No es descarta fins i tot que, algunes, se celebrin el dia de Cap d'any o el mateix dia 1 a la tarda, poques hores abans del decisiu consell polític de dissabte.

30 de desembre
L'òrgan de coordinació de la CUP ajorna a diumenge, 3 de gener, el consell polític decisiu.  Ara planteja a les assemblees dues alternatives per desfer l'empat: una, facilitar la investidura amb dos vots a favor i vuit abstencions en segona volta, i l'altra, impedir-la i forçar noves eleccions

En el seu missatge de Cap d'Any, el president de la Generalitat en funcions fa una crida als representants polítics perquè compleixin amb el que anomena el "deure de decidir", que considera indefugible en una situació complexa com l'actual. Una clara al·lusió a la CUP.

31 de desembre 
L'oposició retreu a Mas que utilitzi el missatge institucional per pressionar la CUP. Li recriminen que reclami estabilitat quan el consideren responsable de la situació creada. Des d'Esquerra Republicana, criden a la responsabilitat de la CUP. 

La CUP no reacciona, però parla d'intentar arribar diumenge a un consens que eviti tornar a votar. 

2 de gener
La CUP, a través de les seves tretze assemblees territorials, comença a decidir si dóna o no suport a la investidura d'Artur Mas. Esgoten fins a l'últim moment: l'última assemblea tanca a les dotze de la nit.
Fins a última hora, s'afegeixen noves propostes a les dues conegudes del "sí" o del "no".

3 de gener
El consell polític de la CUP, després de 3 mesos de negociacions,  diu "no" a Mas. El fet de no donar suport a la investidura del candidat de Junts pel Sí obre la porta a la dissolució del Parlament i a la convocatòria de noves eleccions a començaments de març.
La CUP espera que Junts pel Sí mogui fitxa.

4 de gener

Primeres declaracions de Mas després del "no" a la seva investidura. Convergència acusa de falta de maduresa a la CUP i insisteix que no canviarà de candidat. El president en funcions vol lluitar i critica els que, des de Madrid o des d'aquí, posen traves, segons ell, al procés.

La diputada de la CUP Anna Gabriel passa la pilota anunciant que, si un candidat de Junts pel Sí fos d'Esquerra, sí que aconseguiria el suport de la CUP i evitaria noves eleccions.

Oriol Junqueras advoca per esgotar les negociacions entre els independentistes per impedir una nova convocatòria d'eleccions, però no ha arribat a demanar explícitament que Artur Mas deixi pas a un altre candidat a president

La decisió d'investir o no Mas i els tres mesos que han passat han desgastat una part de la CUP, fins al punt que hi ha hagut una batalla a Twitter d'alcaldes i regidors d'aquesta formació. La CUP de Verges i la d'Arenys de Mar han fet un comunicat explicant quina és la seva postura en aquests moments.

Antonio Baños renuncia al seu escó al Parlament després de la decisió de no investir Mas. Diu que es veu incapaç de defensar la postura de la CUP.

5 de gener

Mas anuncia que no farà un pas enrere per dignitat i dóna temps fins dilluns a la CUP per rectificar.  Assegura, a més, que no hi haurà nous oferiments. Acusa la CUP de no tenir sentit de país i admet que ha estat un error haver-hi confiat. 

L'Assemblea Nacional emplaça a buscar un acord abans de diumenge. Junts pel Sí s'obre a negociar amb Mas com a candidat i la CUP, en un comunicat, no tanca la porta a més reunions, però insisteix a buscar un nom alternatiu al d'Artur Mas.

7 de gener

Expectació davant de la que pot ser l'última oportunitat de Junts pel Sí i la CUP de desbloquejar la situació política i evitar eleccions. L'Assemblea Nacional, l'Associació de Municipis per la Independència i Òmnium participen en la reunió com a mediadors.

Reunió "in extremis", però sense canvis per cap de les dues parts, a les quals assisteixen els principals representants de Junts pel Sí i la CUP.

Les expectatives, d'entrada, són escasses i la reunió acaba sense cap acord.

Artur Mas ha proposat a Esquerra entrar al govern en funcions per donar la imatge que el procés no està encallat, però Oriol Junqueras creu que es tractaria d'un "frau democràtic".

Al vespre es fan diverses convocatòries arreu de Catalunya, un miler de persones es manifesten a Barcelona a favor que Junts pel Sí i la CUP arribin a un acord.

Artur Mas és entrevistat al ".Cat", de TV3, on assegura que, si definitivament la CUP el veta, canvien les regles del joc i espera tornar a ser candidat.

8 de gener

Junts pel Sí i la CUP es tornen a trobar. Convergència assegura que hi haurà eleccions si no s'arriba a un acord aquest mateix divendres.

Totes dues formacions han seguit negociant aquesta tarda de divendres. La reunió ha acabat sense acord, però amb un bri d'esperança, segons ha dit el president de l'ANC, Jordi Sànchez, perquè s'han représ les negociacions.

Anar al contingut