Un cotxe amb un bassal i pluja
En cas que hi hagi un bassal gran, es recomana disminuir la velocitat

12 consells per si la pluja forta t'agafa conduint

Algunes de les recomanacions són moderar la velocitat, més distància de seguretat, no frenar de cop i aturar el cotxe en cas de forta pluja torrencial o pedregada

Actualitzat

La pluja, la calamarsa i altres fenòmens violents poden ser un problema a la carretera. Si un d'aquests episodis t'agafa al volant, cal extremar la prudència.

La pluja fa que hi hagi menys visibilitat i pot produir que rellisqui el cotxe, fins al punt que hi ha risc de perdre'n el control. Què es pot fer si les precipitacions ens enxampen al cotxe? Aquests són els consells bàsics:


Reduir la velocitat

Com que la calçada està molla, augmenta el perill d'accident i és recomanable anar més a poc a poc. Cal adaptar la velocitat a la situació de la via i a la visibilitat. 


Molt de compte quan comença a ploure

Les primeres gotes poden ser un moment d'especial perillositat, perquè el paviment resulta més relliscós a causa de la barreja de l'aigua amb la brutícia de la calçada, la qual cosa pot provocar que el cotxe llisqui i es descontroli quan hi ha canvis bruscos de velocitat o direcció. 


Augmentar la distància de seguretat

Amb la carretera molla, cal més espai per poder frenar i per això és necessari augmentar la distància de seguretat amb el vehicle del davant.  I és que la diferència entre frenar amb l'asfalt sec a 90 quilòmetres per hora i fer-ho amb el terra moll és de 32 metres més.


No frenar de cop 

Si plou, és aconsellable frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes. Amb la humitat les pastilles de fre poden perdre eficàcia. Cal comprovar de tant en tant que funcionen correctament, pressionant el pedal amb suavitat. 

Cotxes conduint amb pluja, primer pla d'un eixugaparabrisa
Cal activar els eixugaparabrises per tenir visibilitat en cas de pluja (iStock)

Hidroplanatge: ni frenar ni accelerar

L'hidroplanatge és el desplaçament incontrolat d'un automòbil que es produeix quan els neumàtics no s'adhereixen a l'asfalt a causa d'una pel·lícula d'aigua que cobreix el terra. Quan això passa, no s'ha de frenar ni accelerar. S'aconsella aixecar el peu de l'accelerador suaument, mantenir ferm el volant i corregir la trajectòria suaument quan es recuperi l'adherència. La manera d'evitar lliscar sobre la carretera sense control és moderar la velocitat. 


No travessar rius, rieres, ni torrents 

Quan plou molt, un consell important és no travessar cap riu, riera o zona inundada, ni a peu ni amb cotxe, ja que fins i tot dins del cotxe es pot ser arrossegat amb facilitat amb poca alçada d'aigua. Per tant, és recomanable allunyar-se de torrents, rieres o zones que es poden inundar i no estacionar-hi el vehicle. També es desaconsella quedar-se observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes. 


Lentitud als bassals grans

Si s'ha de travessar un bassal gran, cal circular amb primera, lentament i, un cop passat, comprovar l'eficàcia dels frens.

 


Compte amb les fulles

Quan plou, les fulles que cauen dels arbres a l'asfalt es converteixen en una estora que pot allargar la frenada com si fos gel, ja que retenen l'aigua i impedeixen que la goma dels neumàtics s'adhereixi bé a l'asfalt. 


Alerta amb la manca de visibilitat

En cas de pluja, disminueix la visibilitat. Per tant, cal encendre els llums d'encreuament perquè ens vegin els altres vehicles. A més, utilitzar el sistema de ventilació per evitar que s'acumuli el baf al parabrisa. Evidentment, cal activar l'eixugaparabrises, tant del davant com del darrere. Si és necessari, també els llums antiboira. És necessari senyalitzar les maniobres amb espai i temp suficient. 


Seguir les roderes dels altres cotxes 

Un altre consell per incrementar la seguretat és intentar seguir l'estela de la resta de vehicles, és a dir, circular per la marca dels seus neumàtics a l'asfalt. El motiu és que aquesta zona és la que s'asseca abans. 


Llums d'emergència si hi ha un incident

En cas d'incidència, cal senyalitzar la situació amb els llums d'emergència per alertar la resta de conductors. 


Aturar el cotxe si cal

En cas de pluja torrencial o pedregada, cal estacionar el cotxe en un lloc segur i mantenir encesos els llums.

 

 

 

ARXIVAT A:
TrànsitMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut