11 tones de droga, la intervenció d'haixix més important mai feta pels Mossos

Dels 23 detinguts, 16 són a la presó. La instrucció l'ha portada el jutjat número 1 de Tortosa i han decomissat un total d'11 tones d'haixix, valorades en més de 60 milions d'euros

Fàtima LlambrichActualitzat

Desembre de 2018: a uns homes els atreu el delta de l'Ebre com punt idoni per establir-hi el seu negoci. És un terreny poc poblat amb sortida al mar i aixopluc a terra. En aquella època, la pressió policial a l'estret de Gibraltar estava en un punt àlgid. Els narcotraficants d'haixix ja havien hagut de canviar les rutes de tràfic de droga perquè els van posar tanques en rius com el Guadarranque que desemboca a la badia d'Algesires; punt preuat pel narcotràfic.

I en paral·lel a tot això a Catalunya hi havia uns homes que temptejaven contactes que tinguessin l'experiència per transportar haixix del Marroc al elta de l'Ebre. És una ruta que ja havia funcionat anys enrere, abans de la construcció de l'última onada de narcollanxes, molt més ben equipades, amb motors molt més potents que els permeten creuar l'Estret en poc temps.

I és en esta fase inicial que els Mossos d'Esquadra s'adonen de les intencions delinqüencials dels ara detinguts i van a parar a un ciutadà de Tortosa que tenia "l'expèriencia i els mitjans necessaris" per poder fer-ho.

A presó hi ha 16 persones, entre ells els que els investigadors consideren els líders d'una organització criminal; 7 més han quedat en llibertat. Però això és gairebé el final de la història, la fase prèvia al judici. Abans que els Mossos d'Esquadra i l'Agència Tributària arribessin fins este punt, han passat colls de mar i tempestes.

El 10 de maig del 2019 era una data clau, se l'havien fixat els sospitosos com el dia que des del port de València salparien amb un veler de dinou metres cap al mar d'Alborán (al sud d'Espanya i nord del Marroc). Allí carregarien la droga per salpar altre cop cap amb destinació a un país africà: Líbia.

Trobar la data ja havia costat perquè la situació era complicada. Les maniobres de vaixells de guerra a alta mar i el fet que Marroc estava més incisiu amb el tràfic de droga eren entrebancs a tenir en compte abans d'iniciar la navegació. Tot i les adversitats, decideixen sortir a mar, amb gairebé sis tones d'haixix a bord.

 

Mentrestant, des de terra, als Mossos els faltava saber qui movia els fils d'esta organització criminal que tenia un veler amb tres homes a bord en direcció a Líbia. Els maldecaps a bord del veler augmentaven, havien embarcat massa pes, massa droga.

 Ramon Chacón, sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra:

"Portaven sobrecàrrega a bord i navegaven fins i tot amb tesmpesta per poder traficar quan les altres organitzacions no ho feien."

 

No era l'únic contratemps que els venia a sobre als tripulants, Vigilància Duanera els tenia localitzats i anava a per ells, navegant a la distància. La situació d'estabilitat de l'embarcació era crítica quan els policies de Vigilància Duanera els salten a bord per emmanillar-los. Si la droga hagués arribat al mercat, els caps de l'organització haguessin obtingut 35 milions d'euros. Els tripulants van perdre la llibertat --el jutjat d'instrucció 1 de Tortosa els va enviar a presó-- però van salvar la vida.

 

Estes detencions no minven les ànsies de negoci dels dirigents. I des d'Argentona un home coordinava les actuacions al Marroc, el seu país d'origen. La nova missió era carregar la droga en una llanxa, passar-la a un veler per arribar a Líbia. Però Líbia es ressistia.

Per la pressió del govern del Marroc, més capficat amb el narcotràfic, per una avaria i per un temporal, el trajecte s'anava frustrant. I quan finalment portaven unes hores navegant i anaven a fer el viatge que els hauria de reportar 31 milions d'euros, Vigilància Duanera altre cop. Els assalta, en deté els tres homes que anaven a bord i en decomissa els 5.280 quilos d'haixix.

Carlos Gavilanes, cap de Vigilància Duanera a Catalunya:

"L'abordatge al veler a alta mar va ser complicat, perquè hi havia onades de 3 i 4 metres."

 

11 tones d'haixix i més de 60 milions d'euros a mar. A mar és una expressió no literal. I aquí sí que la Divisió d'Investigació Criminal va poder traçar la ruta cap als líders de l'organització criminal i van preparar les detencions a terra. Cambrils, Rubí, Argentona, València, Vinaròs, Alcanar, Tortosa, l'Ametlla de Mar, Roquetes...

També se'ls imputa un delicte de blanqueig de capitals. Des de fa uns dos-tres anys amb més assiduïtat que les investigacions per narcotràfic es basen, en part, en el blanqueig de capitals per tal de malmetre l'estructura i evitar que els detinguts tornin a revifar delinqüencialment en poc temps. A més del veler tenien una narcollanxa que havien equipat amb quatre motors de 300 cavalls. També els van decomissar un iot i una embarcació de pesca.

De moment, acaba aquí l'aventura a mar i a terra per a 16 dels 23 detinguts, sense haver pogut fer la ruta Marroc - Delta de l'Ebre.

 
ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicialDroguesMarihuana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut