100.000 sirians refugiats a Idlib han tornat a casa per por del coronavirus

Prefereixen aprofitar el precari alto el foc abans que quedar-se als camps massificats, on l'epidèmia pot fer estralls quan hi arribi

RedaccióActualitzat

La pandèmia ha propiciat una mena de treva en alguns conflictes mundials. I, directament, que alguns dels que en fugen tornin al seu lloc d'origen, per por del coronavirus.

És el que està passant als sirians refugiats a Idlib, que es veuen amb el dilema de quedar-se als camps a tocar de la frontera turca, massificats i sense recursos, on l'arribada de la pandèmia faria estralls, o marxar.

 

Voluntari de Violet Organisation fent una activitat per alertar dels riscos del coronavirus, aquest dimarts a un camp de refugiats sirians a Maarat Masrin, al nord d'Idlib (Reuters)

L'alternativa és tornar a casa, que, malgrat la situació, els sembla un mal menor, perquè la pandèmia ha comportat un alto el foc fràgil en aquesta regió del nord-oest de Síria.

De manera que els últims dies, els afores de la província rebel s'han tornat a omplir de cotxes, furgonetes i camions carregats fent el camí de retorn. Quan arriben, però, potser es troben que la seva casa ja no existeix.

Edifici de pisos destruït pels atacs turcs al poble de Jabal al-Zawiya, aquest dimecres al sud d'Idlib (Reuters)

És el que ha passat a Hassan Khraiby, que professionalment es dedica a conduir un camió cisterna, que era refugiat als camps i ara ha tornat al seu poble, Ariha, i es resigna amb la situació:

"Ens feia por que el coronavirus es propagués al camp per la massificació, per això vam tornar. Encara que tinguem la casa derruïda, viurem sobre la runa".

Oficialment només 19 casos a Síria

No hi ha cap cas confirmat de coronavirus en aquesta regió del nord-oest, i en tot Síria només es compten 19 contagiats, segons dades oficials del règim, unes dades que tampoc tranquil·litzen gaire.

Perquè en un escenari de guerra, amb hospitals destruïts, poc personal sanitari, falta de material, camps de desplaçats desbordats, etc., qualsevol epidèmia es pot convertir fàcilment en un desastre humanitari.


Més de 100.000 retornats

Malgrat la preocupació, els retornats, més de 100.000 en un mes, recuperen com poden la normalitat. És el que ha fet Omar Mustafà, que malgrat tot està content d'haver tornat:

"Aquí, al poble, l'aire és net, tot és més tranquil que a la ciutat, no hi ha multituds ni fums. Sí que és una zona remota i perillosa, però no hi podem fer res".

Al contrari que la resta del món, els habitants d'aquesta regió confien que la preocupació pel coronavirus s'allargui el màxim de temps possible, perquè per a ells és millor que la represa dels bombardejos.

 

Rebels sirians amb suport de Turquia asseguts en un camp ple de roselles a Jabal al-Zawiya aquest dijous (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus SíriaTurquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut