10 moments clau d'un debat electoral marcat per la necessitat de pactes i els retrets

RedaccióActualitzat

El primer bloc del debat s'ha dedicat a la gestió de la pandèmia del coronavirus. S'han sentit retrets tant cap a Salvador Illa, que, com a ministre, va gestionar la pandèmia a Espanya, i cap als partits que governen la Generalitat.

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que destinarà 1.700 euros per cap a despesa sanitària, una xifra que ha rebatut el candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb l'argument que és inferior al que ja es destina ara per ciutadà: "El senyor Illa pretén que gastem menys que l'any passat. L'any passat en vam gastar 13.000. La seva proposta és que gastem menys. No ens posarem mai d'acord."

Illa ha acusat els seus oponents de "recórrer a falsedats" i, en el cas concret d'Aragonès, ha dit que la Generalitat ha rebut "tres mil milions d'euros a fons perdut" en ajudes.
 

Aragonès a Carrizosa: "No parli de maltractaments a les residències. Respecte als professionals"

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha demanat autocrítica en la gestió de la Covid: "Costa d'entendre com és que nosaltres estem entre els països més colpejats en la primera, la segona i la tercera onades."

El candidat de la formació taronja s'ha enganxat amb el candidat d'ERC, Pere Aragonès, per la gestió de les residències. Aragonès li ha retret que parlés de "maltractament" quan els professionals sanitaris "ho han donat tot": "No tot s'ha fet bé, però a cada onada ha anat millorant."
 


La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha criticat el "desastre" en la gestió de les residències i ha demanat a ERC que reconegui que ha fet una gestió "nefasta" i que no es va cessar "el principal responsable", el conseller de Treball.

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha avançat que Josep Maria Argimon serà el nou conseller de Sanitat si governa Junts: "Calen lideratges i dur a terme una feina amb expertesa."


Fernández a Illa: "I aleshores, vostè de què era ministre?"

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha interpel·lat el cap de llista del PSC, que anteriorment havia dit que les competències en matèria de Salut estan en mans de les administracions autonòmiques: "El senyor Illa ha dit que les competències de Sanitat les tenen les comunitats autònomes. I, aleshores, vostè de què era ministre?"
 

 

Chacón a Borràs: "Celebro que abandoni les tesis que postulava el senyor Torra"

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha assenyalat Laura Borràs i Salvador Illa. A la candidata de Junts, Chacón li ha retret la política que defensava l'expresident de la Generalitat Quim Torra i ha defensat que "cal compaginar salut i economia":

"Celebro que vingui a les tesis que cal compaginar salut i economia i abandoni aquella que postulava el senyor Torra, que ens feia escollir vida o economia... i sé molt bé de què parlo."

 


A Illa, la candidata del PDeCAT li ha reclamat el finançament de la llei de dependència, aprovada durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero: "La llei de dependència estableix que l'estat espanyol ha de finançar el 5% del cost i ara no arriba ni a la meitat. Són 15 anys d'incompliment. Ara complirà? A mi em sembla que no."

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha retret a la resta de candidats que "tinguin magnífics plans però ningú digui als catalans d'on sortiran aquests diners", i els ha acusat de portar "dècades robant als catalans i destinant els diners als seus xiringuitos".

 


Fernández a Garriga: "És curiós que vulgui tancar una autonomia quan aspira a ser el seu president"

Al llarg del debat hi ha hagut diversos retrets creuats entre el candidat popular i el candidat de Vox. Fernández ha criticat que Garriga prediqui el tancament de Parlament de Catalunya, quan ell és candidat per entrar-hi i l'ha acusat de fer una política "populista":

 


Garriga acabava de denunciar que la resta de formacions han passat "dècades robant els catalans" i ha promès que dedicarà a la lluita contra la pandèmia els diners que es destinen ara al Consorci de Normalització Lingüística i a TV3. Just en aquest moment, Fernández l'ha interromput per apuntar que, si tanca l'autonomia i el Parlament, veu "una mica complicat que pugui desenvolupar aquest pla, llevat que tanqui el Parlament de Catalunya".

"Vostès diuen 'tancarem els parlaments autonòmics'... fins que algun dels seus companys entra en algun parlament autonòmic i aleshores no els treuen d'allà ni amb espàtula."

"Estem tots d'acord que el govern de Catalunya és un desastre, però no es poden dir coses com que es van a tancar tots els parlaments, perquè llavors perd tot el sentit el que ha dit", ha criticat Fernández al candidat de Vox.

 

Carrizosa: "Vostè farà amb aquests senyors el tri-par-tit"

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha pronosticat que, després de les eleccions d'aquest diumenge, Esquerra, PSC i En Comú Podem formaran un govern tripartit a la Generalitat. Assegura que Aragonès i Illa escenifiquen en campanya un enfrontament que, en realitat, no hi és: "Amb qui vostès s'estan barallant sense parar, vostès faran un tri-par-tit." La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha respost ràpidament: "Venga, vamos a ello."

 


Carrizosa també s'ha enganxat amb el candidat del PSC, Salvador Illa, a qui ha acusat de "transigir" amb els partits independentistes perquè, ha dit, el PSC és "la marca blanca del nacionalisme a Catalunya".

"Tindrem l'alineació planetària del govern d'Espanya amb un govern d'ERC", ha dit Carrizosa.


Illa ha respost apuntant que tots el consideren "un camuflat" d'altres partits: "Soc de Ciutadans, soc d'Esquerra, soc un camuflat de tot... potser que es posin d'acord."

 

Albiach a Illa: "No entenem per què tenen la llei dels lloguers al congelador"

En el segon bloc del debat, els candidats han tractat temes d'economia i de polítiques socials. La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat els socialistes de tenir "en un congelador" la llei que regula els lloguers.
 


Albiach també ha retret a ERC, PSC i Junts que vulguin tirar endavant el projecte Barcelona World, "un model basat en l'especulació, l'economia de casino i els treballs precaris, en un territori molt tensionat". La candidata d'ECP ha fet responsables Junts i ERC de la supressió de la conselleria de Medi Ambient fa 10 anys i ERC ha replicat que "fa 10 anys Esquerra no era al govern".


Sabater: "Fem propostes per millorar la vida de la gent, deixem ja els triomfalismes"

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha retret a la resta de candidats que facin propostes per sortir de la crisi i ha dit que, sentint les seves intervencions, "semblaria que no hagin estat al govern".

Sabater ha reclamat als seus adversaris que deixin de banda el "triomfalisme" i que facin propostes que "realment millorin la vida de la gent": "La ciutadania que ens escolta crec que espera alguna cosa millor."
 


Sabater ha retret a Illa que presumeixi de la gestió que ha fet al Ministeri de Sanitat quan "l'estat espanyol no té precisament bona nota" en la crisi sanitària, i ha qualificat d'"irresponsabilitat" el fet que Illa deixés el ministeri "per venir a esgarrapar quatre vots a fer campanya electoral en aquestes eleccions".


Illa, sobre el suport de Vox: "Ni per activa, ni per passiva, ni per perifràstica"

Al debat no hi han faltat referències a possibles pactes postelectorals.

El candidat d'ERC ha instat el PSC a deixar clar si acceptarà els vots de Vox si això permet a Salvador Illa convertir-se en president de la Generalitat. El candidat republicà, Pere Aragonès, ha plantejat a Salvador Illa que digui clarament que rebutjarà els vots de Vox.

El candidat socialista ha replicat que "ni per perifràstica" arribarà a un acord amb Vox: "Vull deixar-ho clar, ni per activa, ni per passivani per perifràstica arribaré a cap acord amb el senyor Garriga."
 

 

Aragonès: "Amb la meva investidura anirà en paral·lel un acord de pressupostos, totalment vinculat"

El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès ha assegurat que buscarà formar un govern "de majories àmplies" amb tots aquells que defensen l'autodeterminació i la fi de "la repressió", amb l'amnistia dels presos de l'1-O. "Proposem una via àmplia per sumar tothom amb qui ho compartim", ha afirmat.

Aragonès ha anunciat que vincularà un eventual acord d'investidura a un pacte pels pressupostos. L'actual vicepresident amb funcions de president ha considerat "imprescindible" que els acords siguin "en paral·lel".
 

 

Pactes postelectorals

A la part final del debat, just abans del minut d'or, els candidats han avançat les seves preferències per als pactes posteriors al 14F.
 


Pere Aragonès ha dit que no hi haurà un nou tripartit i que, si l'haguessin volgut, Esquerra l'hauria pogut fer a l'Ajuntament de Barcelona o a la Diputació.

Salvador Illa ha dit que ERC i Junts volen continuar amb "un govern per a la meitat dels catalans" i ell ha apostat per un govern "progressista, d'esquerres, que treballi per fer avançar Catalunya, no per mantenir-la bloquejada".

Ignacio Garriga no ha volgut parlar de pactes postelectorals i ha dit que la resta de partits "no volen acabar amb la inseguretat i la islamització als carrers" i ha recordat els incidents del cap de setmana en actes del seu partit.

Jéssica Albiach ha apostat clarament per govern d'esquerres en un tripartit dels Comuns amb ERC i PSC, com a "única alternativa al desgovern".
 

Carlos Carrizosa ha demanat un govern constitucionalista "de convivència, que reconstrueixi Catalunya" i que eviti un tripartit.

Alejandro Fernández ha dit que, si el PP té la clau, la utilitzarà per formar un govern constitucionalista, i ha retret a Cs que desaprofitessin l'oportunitat que van tenir de fer-ho.

Àngels Chacón ha assegurat que el PDeCAT només pactarà amb qui s'assegui a pactar "qüestions essencials del model de país" i ha promès que no donarà suport a un govern de Salvador Illa.

Dolors Sabater ha demanat "barrar el pas al 155" i ha reclamat un govern que avanci cap a la independència i que avanci socialment: "Un govern independentista, i estem disposats a fer-lo possible."

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Tv3
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut