Un pacient fent una sessió de quimioteràpia
Una hipoteca, un lloguer, una assegurança de vida o un préstec són més complicats d'obtenir per a una persona que ha tingut càncer (Europa Press)
Barcelona

10 milions per acostar el tractament personalitzat contra el càncer a tots els hospitals

La Unió Europea finança un projecte liderat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona perquè també els hospitals de les zones menys poblades ofereixin oncologia de precisió

Cada vegada més, el tractament contra el càncer és personalitzat. Per poder-ho fer, cal estudiar el genoma del tumor. Ara, l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona lidera un projecte de cinc anys perquè tots els hospitals, també els més petits, puguin oferir aquesta oncologia de precisió.

La Comissió Europea ha finançat amb 10 milions d'euros el projecte, en què participen 17 centres de recerca, hospitals i associacions de pacients.

Intel·ligència artificial per predir l'evolució del tumor

L'objectiu del projecte és sistematitzar l'ús d'una eina d'intel·ligència artificial, el Cancer Genome Interpreter, que ajuda al diagnòstic i a la tria del millor tractament en cada moment.

"És una eina amb moltíssim potencial, i el que busquem és optimitzar-la per implantar-ne l'ús als hospitals", ha comentat la cap del laboratori de Genòmica Biomèdica de l'IRB, Núria López-Bigas, que lidera el projecte.

"Volem que sigui un instrument central en la presa de decisions per part dels oncòlegs clínics, perquè cada pacient, independentment de l'hospital en què se'l diagnostiqui, rebi el tractament més adequat", ha afegit.

L'anàlisi del genoma de cada tumor ja forma part de la pràctica habitual en el tractament del càncer. I Catalunya és pionera a l'Estat a incloure la seqüenciació de tots els tumors dins la sanitat pública.

Amb el projecte finançat per la UE, es busca automatitzar la detecció de les mutacions del tumor que influeixen més en l'evolució del càncer, com explica López-Bigas en aquest vídeo:

 

En la versió actual, el Cancer Genome Interpreter es nodreix de les dades de genomes seqüenciats procedents de 28.000 pacients, de més de 60 tipus diferents de càncer, que estan posades a disposició de la comunitat científica en bases de dades públiques.

Que l'anàlisi dels experts arribi a tot arreu

Un dels reptes que hi ha és que la interpretació de les dades és tan complexa que està a l'abast de pocs. "Part de l'objectiu que tenim és que aquesta interpretació s'universalitzi, és a dir, tinguem la mateixa qualitat d'interpretació en un hospital molt petit que en l'hospital que tinguin els millors experts del món", ha explicat López-Bigas.

Per això, el projecte també inclou la creació de comitès virtuals d'experts de diferents especialitats de l'àmbit europeu que discutiran els casos.

I això també facilitarà l'accés precoç als assajos clínics dels fàrmacs més innovadors en igualtat de condicions, et tractin on et tractin la malaltia.

També hi volen implicar els pacients

Estan associats al projecte nou hospitals i centres de salut de quatre països europeus, que seran els primers a provar l'eina integrant-la dins de la seva rutina clínica.

Entre aquests hi ha el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació Althaia de Manresa (Bages) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

També hi ha l'Institut Gustave Roussy de París, el Leon Berard Centre de Lutte Contre li Cancer de Lió, l'Uniklinik RWTH AACHEN i l'Universitätsklinikum Köln AöR a Alemanya, el Manchester Cancer Research Centre, el Servei Andalús de Salut i la Fundació Progrés i Salut de la Junta d'Andalusia.

Dues associacions de pacients oncològics participen en el projecte
Dues associacions de pacients oncològics participen en el projecte (Pexels)

Com a centres de recerca, a més de l'IRB Barcelona, també és soci del projecte el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG– CRG).

Un altre objectiu, però, és comptar amb la implicació dels pacients. En aquesta banda, hi participarà l'ECPC (European Cancer Patient Coalition) i l'Associació Espanyola Contra el Càncer, mentre que l'empresa Alira Health és el soci encarregat de vetllar per tota la part regulatòria i l'European Association for Cancer Research (EACR) gestionarà les accions de comunicació associades al projecte.

 

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut