La Generalitat vol impulsar el català en l'àmbit sanitari (iStock)

10 milions de multa a una farmacèutica per multiplicar per mil el preu d'un medicament

Segons la Comissió de la Competència, Leadiant es va aprofitar del monopoli que havia obtingut amb un fàrmac essencial per tractar una malaltia rara i mortal

RedaccióActualitzat

Més de 10,2 milions d'euros de multa per a una empresa farmacèutica que va multiplicar per mil el preu d'un medicament essencial.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha imposat una sanció milionària al laboratori Leadiant Biosciences a Espanya per "pràctiques abusives prohibides".

L'empresa fabrica un medicament que s'anomena àcid quenodesoxicòlic (CDCA) i va maniobrar per obtenir el monopoli a Europa i anar-ne apujant el preu.

Aquest àcid és l'únic tractament que es coneix per tractar una malaltia rara i potencialment mortal, la xantomatosi cerebrotendinosa o XCT.

Segons Competència, l'empresa va idear una estratègia per fabricar i distribuir en exclusiva els medicaments basats en CDCA. Per aconseguir-ho, va fer que la Comissió Europea classifiqués el CDCA com a "medicament orfe".

Així es va convertir en l'únic proveïdor de fàrmacs basats en aquest principi actiu. I és que aquesta normativa fa que les administracions hi destinin diner públic. Tot plegat, per impulsar la investigació sobre les malalties rares, les que afecten menys d'una persona entre 2.000.

La nova qualificació li concedia l'exclusivitat per comercialitzar-lo durant una dècada i ja no van poder aparèixer medicaments alternatius, ni industrials ni com a fórmules magistrals.
 

Multiplicació del preu

Un cop el fàrmac basat en el CDCA ja havia estat catalogat com a medicament orfe, Competència explica que l'empresa "va imposar al Sistema Nacional de Salut" l'enèsima pujada de preu: ja s'havia passat dels 6,96 euros per envàs a 984 euros.

Arribats a aquest punt, van disparar el cost de l'únic medicament disponible per combatre la XCT, que va passar de valdre 984 euros el setembre del 2010 a valdre'n 14.618 euros el juliol del 2017, catorze vegades més.

La decisió recull que el preu va arribar a ser "més de 1.000 vegades superior al dels fàrmacs amb CDCA que es feien servir fins al 2008".  

Primer, el 2010, venia les pastilles amb el nom comercial de Xenbilox. La companyia la va retirar del mercat espanyol i les va reformular per tornar-les a llançar el 2017 amb un nom diferent. Les va rebatejar amb la marca CDCA-Leadiant.

Amb la maniobra, la despesa anual per pacient es va disparar a més de 153.000 euros, ja que cadascun ha de prendre tres pastilles al dia durant tota la vida. Segons la CNMC, a l'estat espanyol hi ha unes 50 persones que tenen la malaltia.

L'empresa ho nega

L'empresa Leadiant ha negat que el preu sigui excessiu i manté que s'ha millorat la qualitat del principi actiu respecte de l'anterior fàrmac, el Xenbilox. Competència ho rebat amb contundència.   

"Des d'un punt de vista clínic, els dos medicaments són equivalents. El CDCA s'utilitza des dels anys 70, per la qual cosa Leadiant va aconseguir reformular el fàrmac amb una inversió pràcticament nul·la en R+D  i en recerca clínica".

La despesa astronòmica l'ha estat assumint el Sistema Nacional de Salut. Competència conclou que la farmacèutica va "abusar de la posició de domini" que tenia en el mercat de fabricació i el de subministrament.

Addicionalment, imposen a la farmacèutica que compleixi diverses obligacions amb l'objectiu que deixi de controlar el principi actiu en exclusiva a Espanya i que el fàrmac es vengui a un preu acordat amb el govern espanyol.
 

Una malaltia hereditària amb un únic tractament

És una malaltia metabòlica i hereditària que es manifesta amb símptomes com diarrea crònica en nens, cataractes juvenils i xantomes de tendons.

També inclou trastorns neurològics, com un deteriorament de la capacitat cognitiva. Des de fa dècades, el CDCA s'ha mostrat eficaç per evitar el progrés de la malaltia i, fins i tot, per revertir-ne parcialment alguns símptomes.

La investigació de Competència va arrencar d'un informe d'ofici del Ministeri de Sanitat arran d'una denúncia de l'Organització de Consumidors i Usuaris.

Deien que Leadiant havia apujat significativament el preu del medicament, que valia més de 1.000 vegades més si es comparava amb els fàrmacs amb CDCA que es feien servir fins al 2008.

Els Països Baixos i Itàlia ja havien obert expedients a Leadiant per aquest preu excessiu i li van imposar multes de 19 i 3,5 milions, respectivament. Es van fer inspeccions a seus del grup farmacèutic a Alemanya, Itàlia i el Regne Unit.

 

ARXIVAT A:
SalutEmpresa
Anar al contingut