S'amplien els serveis mínims de la vaga del metro de Barcelona
Els treballadors del metro van convocar vaga coincidint amb el Mobile World Congress (ACN)

La protesta dels treballadors del metro genera aglomeracions a les hores punta

Els treballadors del metro de Barcelona es tornaran a mobilitzar el dia 29 d'aquest mes, per denunciar la gestió de l'empresa en la crisi de l'amiant

RedaccióActualitzat

Nova jornada de protesta dels treballadors del Metro de Barcelona. Al llarg d'aquest dilluns han fet tres torns d'aturades i, a la tarda, s'han manifestat pel centre de la ciutat per protestar la gestió de l'empresa sobre l'amiant de les instal·lacions. Les principals aglomeracions han tingut lloc a les hores punta, al matí i a la tarda.

No hi ha dades de seguiment de l'última franja d'aturades, que ha començat a dos quarts de deu del vespre i s'ha acabat a dos quarts de dotze de la nit. Fins a les vuit del vespre, però, els sindicats han quantificat el seguiment de la vaga en un 95%.

 

Durant l'aturada del torn de nit, l'empresa no garantia que pogués donar un bon servei en aquesta franja, amb intervals de pas que podrien superar els 60 minuts.

 

 

Segons TMB, durant l'aturada de la tarda només ha calgut regular l'accés a l'estació de Diagonal de la L5. De 4 a 6 de la tarda, el passatge ha disminuït d'un 21% en comparació amb un dilluns normal.

Durant el matí, TMB ha hagut de regular l'afluència d'usuaris a les estacions de Sagrada Família i la Sagrera per motius de seguretat.

Pel que fa al passatge, les dades provisionals de validacions indiquen una disminució del 17% de validacions entre les 7.00 i les 9.00 del matí.

 

Manifestació contra l'amiant


Les aturades dels treballadors del metro són per denunciar el que qualifiquen de mala gestió de la direcció de TMB per la crisi de l'amiant detectat en instal·lacions i material mòbil de la xarxa del metro.

Durant l'aturada de la tarda, uns 400 treballadors del metro s'han manifestat des de la plaça de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume, sota el lema "Justícia per a les víctimes de l'amiant" i entre crits de "l'amiant mata" i "assassins".

Els treballadors han reclamat a Transports Metropolitans de Barcelona que faci un inventari i elabori un pla de retirada -amb una data límit- de tots els components de la xarxa del metro que continguin amiant.

 

 

30% de treballadors afectats per l'amiant


El sindicat CCOO ha aprofitat l'aturada d'avui al metro per denunciar que més d'un 30% dels treballadors que han passat un examen mèdic per l'amiant tenen afectacions pulmonars.

Segons les dades del sindicat, de les 802 persones que s'han sotmès a la revisió, 22 tenen afectacions pleurals, 22 més de laringe, i 250 afectats més de diferents tipus, que s'hauran de controlar amb TACs anuals i semestrals. Els treballadors també vinculen a l'amiant la mort d'un extreballador o la malaltia pulmonar d'un treballador en actiu.

TMB ha desmentit aquestes xifres i afirma que de tots els exàmens fets fins ara al personal només han aparegut 22 casos d'alteracions pleurals i d'altres casos pendents de diagnòstic, per si s'han de declarar com a malaltia professional relacionada amb l'amiant.

L'empresa explica que amb les TACs d'alta resolució es poden detectar molts tipus d'anomalies, que es deriven a especialistes externs perquè valorin si tenen relació amb l'amiant o no.

 

Inspeccions a tota la xarxa

Els pròxims dies, TMB començarà a analitzar en profunditat i amb els equipaments tecnològics més avançats la possible presència d'amiant a les instal·lacions del suburbà barceloní.

Per això es prendran mostres sòlides i de l'aire en una seixantena de punts d'estacions, túnels i intercanviadors per detectar si hi ha o no fibres d'amiant. Les mostres d'analitzaran amb un microscopi electrònic, més avançat i fiable que l'òptic.

L'empresa ja ha començat el procés per substituir 42 vagons on s'ha detectat la presència d'una pintura antisoroll que conté amiant entre els seus components. També tenen localitzades plaques de fibrociment a l'estació de la Verneda.

El dia 29 d'aquest mes d'abril els treballadors tornaran a fer vaga

ARXIVAT A:
MobilitatAmiantSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut