Una dona fa un pícnic a la platja (iStock)
Una dona fa un pícnic a la platja (iStock)

10 consells per evitar intoxicacions alimentàries a l'estiu

Com he de conservar els aliments? A quina temperatura els he de cuinar? Quant de temps aguanten fora de la nevera?

RedaccióActualitzat

Calor, estiu i vacances conviden a menjar més sovint fora de casa. Alhora, les temperatures altes afavoreixen el desenvolupament de microorganismes i, per tant, el risc de patir infeccions o intoxicacions alimentàries provocades per bacteris, virus o paràsits.

Què podem fer per evitar-ho? Aquí et donem alguns consells, a partir de les recomanacions de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i de l'Organització Mundial de la Salut:


Consumeix els aliments just després de cuinar-los

Després de cuinar un aliment, evita deixar-lo a temperatura ambient perquè no hi proliferin els gèrmens.

En cas que vulguis conservar-lo fins al consum, ho pots fer o bé mantenint-lo en calent --per sobre dels 60 °C--, si es tracta per exemple d'un puré, o bé posant-lo a la nevera --per sota dels 5 °C--, si has fet una amanida. 

Les sobres de menjar s'han de refrigerar com més aviat millor, i no han d'estar més de dues hores a temperatura ambient.

Conserva els aliments a la nevera si no els has de consumir de seguida
Conserva els aliments a la nevera si no els has de consumir de seguida (CCMA)

Cuina bé els aliments d'origen animal

La temperatura mínima a què ha d'arribar un aliment per destruir els microorganismes que el puguin contaminar són 70 °C, almenys durant dos minuts.

Segueix la mateixa pauta de temperatura i temps en cas que vulguis reescalfar sobres d'àpats anteriors.


Compte amb els ous i el peix cru

Si prepares aliments amb ou cru, com una maionesa, consumeix-los immediatament i no n'aprofitis les sobres. Si no els has de menjar de seguida, posa'ls a la nevera.

No és recomanable netejar els ous i, en cas de fer-ho, que sigui just abans de fer-los servir. Trenca'ls fora d'on els batis o els cuinis.

Mitja dotzena d'ous
És recomanable trencar els ous fora del recipient on els cuinem (Pixabay)

Si t'endús una truita per al pícnic, protegeix-la molt bé i deixa-la a la nevera fins al moment de marxar, quan la passis a la nevera portàtil.

Per tal de prevenir l'anisakis, si preparares peix cru o poc cuinat, deixa'l congelat durant cinc dies a una temperatura de -20 °C o inferior. Si la teva nevera no assoleix aquesta temperatura, compra el peix congelat.

Assegureu-vos de rentar adequadament tota la fruita i verdura.
 

Evita el contacte entre els aliments crus i els cuinats

Un aliment cuinat pot tornar a contaminar-se per contacte amb aliments crus o amb ganivets o superfícies que abans hagin tocat un aliment cru.

Per això, separa els crus dels ja cuinats o dels llestos per al consum, i fes servir plats, recipients i estris diferents. També en cas que te'ls enduguis per consumir fora de casa. Cada aliment, al seu recipient.


Mans, cuina i estris nets

Cuina amb les mans ben netes. A més, les superfícies on es manipulen els aliments, com el taulell de la cuina, i els estris que facis servir s'han de mantenir nets.

És preferible fer servir paper de cuina que draps o baietes.


Els aliments, lluny d'insectes o mascotes

Els animals poden ser portadors de gèrmens, patògens i paràsits que originen malalties de transmissió alimentària. Per això, protegeix el menjar i assegura't que no està al seu abast.

Assegura't de rentar bé les fruites i les verdures
Assegura't de rentar bé les fruites i les verdures (Pexels/Miriam Alonso)

Utilitza només aigua potable

L'aigua potable no només és imprescindible per beure, sinó també per cuinar o netejar els aliments. Les aigües envasades ho són i també la de l'aixeta, en la immensa majoria de casos. No s'ha de beure ni fer servir aigua procedent de pous que no estigui potabilitzada.


Si fas pícnic, fes servir la nevera portàtil com cal

D'entrada, és important conservar la cadena de fred dels aliments. Per això, posa'ls a la nevera portàtil just abans de sortir --sobretot si contenen ou-- i treu-los immediatament abans de consumir.

És preferible optar pels acumuladors de fred, més que no pas pels glaçons de gel. En cas que els facis servir, assegura't que l'aigua fosa no entri en contacte amb els aliments.

Quan arribis a lloc, col·loca la nevera a l'ombra i evita obrir-la innecessàriament.


La barbacoa, també segura

D'entrada, per fer les brases, millor fes servir fustes sense restes de vernissos ni pintures. Treu la carn o el peix cru de la nevera quan les brases ja estiguin preparades i assegura't de cuinar bé tots els aliments.

Per evitar la contaminació creuada, no facis servir les mateixes pinces, coberts o safates per als aliments crus i els cuinats.

És preferible fer servir pinces diferents per als aliments crus que per als cuinats
És preferible fer servir pinces diferents per als aliments crus i per als cuinats (CCMA)

L'aspecte no ho és tot

La contaminació microbiana, fins i tot elevada, no ha de manifestar-se necessàriament en el deteriorament perceptible de l'aliment. Amb l'aspecte no n'hi ha prou.

Per això, és important seguir les recomanacions mínimes de manipulació i conservació dels aliments.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut