10 anys per diagnosticar una endometriosi: les afectades reclamen més investigació

Una marxa recull diners perquè l'Hospital Clínic investigui la malaltia, que afecta 1 de cada 10 dones i no té cura

Actualitzat

1 de cada 10 dones en edat fèrtil al món pateix endometriosi, unes 200.000 a Catalunya. Però moltes no ho saben i poden trigar entre 8 i 10 anys a ser diagnosticades.

La malaltia fa que l'endometri, que és la part interna de la matriu, es col·loqui en altres parts del cos, habitualment a l'abdomen. Aquest teixit respon als canvis hormonals cíclics que tenen totes les dones i s'inflama i sagna en el moment de la menstruació. Això provoca diversos símptomes, sobretot un dolor abdominal molt fort durant la regla, que pot ser invalidant.

L'Ariadna la van diagnosticar després de més d'una dècada amb regles molt doloroses que li impedien fer activitats del seu dia a dia.

"No sabia què em passava. Els metges em deien que tot era normal, que no tenia res. 'És una regla, no exageris. El dolor és normal, no passa res, pren-te antiinflamatoris', em deien. Fins i tot em van recomanar que prengués diazepam i em van dir: 'Relaxa't'."

Al final es va rendir i va acabar pensant que s'ho inventava. "M'estava tornant boja". Fins que es va trobar un bony i gràcies a això la van poder diagnosticar.

"Forces molt perquè tens molt dolor i no saps per què, però has de seguir i no et pots queixar contínuament perquè fas cansar la gent i no t'entenen."

La malaltia i una intervenció quirúrgica "bastant agressiva" li han causat una menopausa precoç als 43 anys i problemes d'infertilitat.

L'origen de la malaltia és encara incert, però hi ha components genètics que la causen i també factors ambientals. "Probablement molt abans de néixer l'embrió d'una futura dona ja té senyals que podrà desenvolupar endometriosi en la vida adulta", explica Maria Àngels Martínez Zamora, ginecòloga especialista en endometriosi de l'Hospital Clínic de Barcelona.

La malaltia costa molt de diagnosticar sobretot, perquè es normalitza el dolor que provoca la regla, explica la doctora:

"Tenim ficat al cap que les regles són doloroses, que algunes dones tenen baixa tolerància al dolor... Això no és així. Graus de dolor invalidants que impedeixin a la dona fer les seves activitats o que no es curin amb un simple analgèsic no han de ser considerats normals, hi ha una patologia darrere que ha de ser consultada."

Actualment, les proves per imatge permeten detectar focus d'endiometriosi molt petits sense intervenir quirúrgicament. El tractament pot ser quirúrgic o bé hormonal, que fa que la dona menstruï menys i amb menys freqüència, perquè és la regla el que fa que els símptomes s'aguditzin.

Els reptes passen per "individualitzar els tractaments per a cada pacient i tenir en compte que segurament canviaran al llarg de la seva vida fèrtil". La malaltia no té cura, simplement deixa de manifestar-se quan la dona arriba a la menopausa.


Marxa solidària

Per difondre la malaltia i recollir fons per a la investigació aquest diumenge s'ha fet una marxa solidària a Barcelona. S'hi han inscrit unes 1.000 persones que han pagat 5 euros per la inscripció:

 

Els donatius, que estan oberts a través del web de l'associació catalana d'afectades, Endocat, es destinaran a la unitat especialitzada del Clínic. Un dels seus responsables ha estat pregoner de la festa major de la Teixonera i Penitents, el barri que ha acollit la marxa:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut