10 anys de la consulta sobiranista d'Arenys, on va començar el procés

El "30 minuts" ha iniciat temporada amb "Arenys, on tot comença", un reportatge que dona a conèixer com es va gestar ara fa deu anys la primera consulta sobre la independència

RedaccióActualitzat

Arenys de Munt, 13 de setembre de 2009. Una població amb 8.800 ciutadans censats es va convertir en l'epicentre de l'independentisme. El "30 minuts" inicia temporada amb l'estrena d'"Arenys, on tot comença", un reportatge que dona a conèixer com es va gestar ara fa deu anys a Arenys de Munt la primera consulta sobre la independència de Catalunya.

Aquest poble del Maresme s'ha convertit en un símbol del moviment independentista català gràcies a la consulta sobiranista que un grup de veïns van organitzar-hi ara fa deu anys. La votació popular va tenir el suport del ple de l'Ajuntament i l'oposició de diversos col·lectius, com la Falange Española i de les JONS.

Milers de persones d'arreu de Catalunya es van concentrar a Arenys per donar suport als organitzadors. Tot i que els vots dels partidaris a l'autodeterminació no van arribar a la meitat del cens, els promotors d'aquella votació n'estan molt satisfets, tal com explica el llavors alcalde d'Arenys, Carles Móra:


L'equip del "30 minuts" ha tornat a la població del Maresme deu anys després per parlar amb els principals protagonistes de la consulta.

 

El primer votant de la consulta d'Arenys de Munt (ACN)

 

El programa ha entrevistat, per exemple, Jordi Bilbeny, fundador del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació i un dels principals impulsors de la consulta independentista.

 

El programa ha entrevistat Joan Rangel, delegat del govern espanyol a Catalunya en aquelles dates, que explica com es va actuar des d'aquest organisme per aturar l'Ajuntament d'Arenys de Munt quan aquest va excedir les seves competències.

 

Després de la consulta d'Arenys de Munt, res no va ser igual. La consulta va ser un punt d'inflexió de l'independentisme i, a partir d'Arenys de Munt, se'n van fer més de 500. D'allà van néixer també l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut