Pancarta contra Orbán davant del Parlament, on s'ha acabat la manifestació multitudinària contra el primer ministre hongarès (Reuters)
Pancarta contra Orbán davant del Parlament, on s'ha acabat la manifestació multitudinària contra el primer ministre hongarès (Reuters)

Més de 10.000 hongaresos surten al carrer contra les polítiques d'Orbán

Juli RodésActualitzat

Més de 10.000 persones -fins a 15.000 segons algunes fonts- han sortit al carrer aquest diumenge a Budapest per mostrar el seu rebuig a la controvertida reforma laboral aprovada aquesta setmana pel govern hongarès. La protesta l'han convocada l'oposició i els sindicats.

Anomenada popularment "llei de l'esclavatge", eleva el nombre d'hores extres anuals autoritzades de 250 a 400 i permet pagar-les amb 36 mesos de retard. També autoritza que els empresaris puguin obligar els seus empleats a treballar sis dies a la setmana.

Ha estat el quart dia de protestes, que també es fan contra les polítiques del primer ministre nacionalista conservador, Viktor Orbán, que governa amb majoria absoluta des del 2010. Molts manifestants portaven alguna peça de roba de color blanc per mostrar el seu caràcter pacífic.

 

Una manifestant sosté un pot de fum de colors durant la marxa multitudinària contra el primer ministre Orbán (Reuters)

 

S'hi han pogut sentir lemes com "No serem esclaus", "Fora Orbán" o "N'estem farts". També "Bon Nadal, senyor primer ministre", al·lusió irònica al fet que, durant un debat parlamentari, i quan havia de respondre a les preguntes de l'oposició, Orbán es va limitar a desitjar bones festes.

La marxa multitudinària contra Orbán ha travessat el centre de la capital hongaresa, des de la plaça dels Herois fins al carrer de la Constitució, a prop del Parlament. S'ha acabat sense incidents, malgrat les alertes de l'oposició que hi podia haver provocadors per "tractar de causar aldarulls, servint els interessos del govern".

 

La plaça dels Herois de Budapest s'ha omplert de milers de persones que protestaven contra les polítiques del primer ministre Orbán (Reuters)

 

Les altres tres manifestacions, en canvi, sí que van acabar amb enfrontaments amb la la policia, que va fer un total de 57 detencions.

Aquesta quarta jornada de protestes, d'altra banda, també s'han fet manifestacions en sis grans ciutats més del país i en algunes capitals europees, com Londres i Copenhaguen.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut