10.000 focs tornen a devastar l'Amazònia en uns incendis pitjors que els del 2019

El president Jair Bolsonaro nega la desforestació de l'Amazones mentre que l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials ha detectat més de 10.000 focus actius a la selva

RedaccióActualitzat

L'Amazones torna a ser devorat pels incendis en el pitjor inici del mes d'agost en deu any, pitjor fins i tot que els devastadors focs de l'any passat. En deu dies s'han comptabilitzat més de deu mil focus, segons ha denunciat el portaveu de Greenpeace al Brasil, Romulo Batista:

"Els primers deu dies d'agost hi va haver 10.136 focus de calor que van cremar a l'Amazònia. És un 17% més que l'any passat i també és el pitjor principi d'agost dels últims deu anys."

Greenpeace cita dades oficials, obtingudes via satèl·lit per l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials. Però el president Jair Bolsonaro assegura que tot plegat són mentides i ofereix unes xifres completament a la inversa:

"Comparant amb el juliol de l'any passat, hem registrat una disminució del 28% en desforestació o cremes a la regió aquest juliol. I tot i així ens critiquen."

Un home fa un tallafoc per aturar l'avanç de l'incendi originat mentre uns camperols netejaven un tram de l'Amazones, a Apui (Brasil)
Un home fa un tallafoc per aturar l'avanç de l'incendi originat per uns camperols que netejaven un tram de l'Amazones, a Apui, Brasil (REUTERS / Ueslei Marcelino)

El periodista Gustavo Faleiros, editor del portal InfoAmazonia i coneixedor de la monitorització satel·lital, ha citat les paraules de Bolsonaro amb una imatge de la NASA en què es poden veure des de l'espai les emissions de monòxid de carboni en diferents punts de l'Amazònia brasilera.

 

Tot i que la tala de bosc va disminuir al juliol, en els últims 12 mesos la desforestació ha augmentat el 34,5% respecte a l'any anterior. El president brasiler diu que el bosc amazònic és prou humit per recuperar-se i que aquesta característica permet que les flames no s'estenguin.

Però els experts asseguren el contrari, que s'ha arribat a un nou rècord de desforestació i que, en molts casos, són incendis d'origen criminal. Això és el que també creu Luciano Nezzi, propietari d'una granja cremada:

"Tot això és provocat, tot és un fet criminal començat amb diferents intencions."

Un bomber prova d'apagar el foc a Apui, a la jungla de l'Amazones
Un bomber prova d'apagar el foc a Apui, a la jungla de l'Amazones (REUTERS/Ueslei Marcelino)

La comunitat internacional pressiona Bolsonaro

L'any passat, els incendis a l'Amazones brasiler van provocar tensió entre Jair Bolsonaro i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que va afirmar que el bosc amazònic és patrimoni de la humanitat.

Ara, inversors internacionals que administren més de 2 bilions de dòlars al Brasil han amenaçat de retirar les seves inversions a la indústria càrnia i bons governamentals si el govern no actua per evitar la destrucció de l'Amazones.

 

ARXIVAT A:
BrasilIncendisAmazònia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut