1-O: Hi havia urnes alternatives a punt en cas d'intervenció policial
Les altres urnes eren fins ara desconegudes (Foto: Lluís Puig)

1-O: Hi havia urnes alternatives a punt en cas d'intervenció policial

L'exconseller de Cultura revela com era l'urna alternativa per si les forces de seguretat aconseguien trobar i interceptar les oficials

Actualitzat

Urnes amagades en esglésies, urnes guardades en cases particulars, urnes penjades en arbres com caixes niu. Tot valia. Esquivar el desplegament policial per trobar i confiscar les urnes va ser, sens dubte, un dels grans èxits de l'organització del referèndum de l'1-O.

Allò va ser possible gràcies a la col·laboració de desenes de ciutadans anònims que van aconseguir introduir les urnes a Catalunya per les vies més inversemblants, fins i tot resseguint, a l'inrevés, camins que l'any 1939 havien dut milers de catalans a l'exili.

Els esforços i els mitjans que la intel·ligència espanyola destinava a buscar les urnes, la possibilitat d'un error o, per què no, d'una delació, podien posar en risc l'arribada de les urnes i frustrar la celebració de la consulta.

Però fins i tot això estava previst. Hi havia un pla B, una altra remesa d'urnes preparada per si "queien" les titulars, les blanques amb forma de contenidors fabricades a la Xina, que finalment van poder arribar a les taules de la immensa majoria dels col·legis electorals.

Ho ha revelat aquest dilluns l'aleshores conseller de Cultura, Lluís Puig, al seu compte d'Instagram, on ha penjat una foto en què es poden veure els dos models d'urnes que s'havien preparat per garantir el dret de vot dels catalans.

 

 

Les urnes del pla B eren d'un material plàstic més flexible, arribaven desmuntades i amb un manual d'instruccions per deixar-les a punt per rebre els vots. Com les altres, tenien imprès en negre l'escut de la Generalitat, i van entrar a Catalunya per canals diferents dels de les urnes A.

I l'existència ara revelada d'aquestes urnes podria ser només una part de la història. Segons Vilaweb, fins i tot hi havia un pla C, un tercer grup d'urnes encarregat i a punt per arribar als llocs de votació. En total, 30.000 urnes, de les quals no se'n va trobar cap fins al dia del referèndum.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OGeneralitat de CatalunyaJudici procés
Anar al contingut