La manifestació de l'1 de Maig de 2019, l'última sense restriccions abans de la pandèmia
La manifestació de l'1 de Maig de 2019, l'última sense restriccions abans de la pandèmia (Acn)

1 de Maig postelectoral: tots els sindicats demanen la derogació de la reforma laboral

Els sindicats majoritaris es mobilitzen per fer "la primera lectura política" dels resultats del 28A

Juli RodésActualitzat

Manifestació dels sindicats majoritaris aquest migdia a Barcelona amb motiu del Primer de Maig. Els secretaris generals de Comissions Obreres i de la Unió General de Treballadors han volgut remarcar que la mobilització, aquest any, es fa tot just tres dies després de les eleccions del 28A en què, diuen, els ciutadans han demanat "la derogació de les reformes laborals".

 

La manifestació de la UGT i CCOO a Barcelona ha sortit de la plaça Urquinaona (ACN)

 

La mobilització s'ha fet sota el lema "+ drets + igualtat + cohesió. Primer les persones", com ha volgut remarcar, tot just abans de començar, Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya:

"Avui tenim un Primer de Maig en què el nostre lema és posar primer les persones. La nostra mobilització als carrers avui, dels treballadors i les treballadores, fa la primera lectura política del resultat de les eleccions."

"Després del 28 d'abril, la majoria d'esquerra, que no només és d'esquerra, sinó que està d'acord a derogar les reformes laborals, està amb una majoria amplíssima al Congrés dels Diputats. Ja no hi ha excuses. Requerim que, urgentment, entre les primeres fites polítiques que desenvolupi el primer Consell de Ministres, sigui portar a terme, al BOE, el que vam pactar de la reforma laboral els sindicats amb el Ministeri de Treball."


Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, en la mateixa línia, ha recordat que els sindicats ja van avisar que "aquest Primer de Maig començava el 28 d'abril".

Ha remarcat, a més, que, a Catalunya, de les 48 persones que han estat elegides diputades, 34 són d'organitzacions d'esquerres i 41 aposten pel diàleg. Per tant, el missatge de la societat catalana és molt evident".

"Ja no hi ha excuses per erradicar les reformes laborals, per erradicar l'explotació laboral, per erradicar l'economia submergida i perquè hi hagi salaris dignes."


Ros ha defensat, a més, la necessitat, coincidint amb la commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca, que va portar la jornada laboral de vuit hores, de "plantejar un nou debat a la societat":

"Necessitem treballar millor, treballar menys i cobrar més per viure millor. Cal un nou repartiment del temps de treball i calen salaris dignes."

 

Milers de manifestants

La manifestació ha arrencat a dos quarts de dotze a la plaça Urquinaona i ha recorregut tota la Via Laietana, fins al capdavall, on s'han fet els parlaments. Hi han participat unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 30.000, segons els sindicats convocants.

 

La manifestació de CCOO i UGT ha recorregut Via Laietana fins al capdavall, on s'han fet els parlaments finals (ACN)

 

Encapçalada per Pacheco i Ros, i també hi han assistit, entre d'altres, el president del Parlament, Roger Torrent, i el conseller de Treball, Chakir El Homrani. També representants polítics dels comuns, el PSC, ERC i JxCat.


82 treballadors morts

A mig recorregut, davant de la seu de la patronal Foment, els manifestants han retut homenatge als 82 treballadors que han perdut la vida en accident laboral durant el 2018.

S'han dipositat 82 clavells, un per a cada mort, i s'ha cantat un himne popular de les zones mineres d'Astúries que relata una tragèdia ocorreguda als anys 30. L'ha interpretat la coral Roig Encès de CCOO.

 

S'han dipositat 82 clavells, davant de la patronal Foment, en memòria dels 82 treballadors morts el 2018

 

L'homenatge s'ha tancat amb la lectura d'un breu manifest per part de les delegades de dret laboral de la UGT i CCOO que denuncia l'augment de la sinistralitat laboral en els últims anys.

Els sindicats atribueixen aquest augment dels accidents, precisament, a l'aprovació de l'última reforma laboral.

El 2018, per exemple, a Catalunya hi ha hagut més de 240.000 accidents laborals.


Mobilitzacions arreu del territori

A més de la manifestació de Barcelona, els sindicats majoritaris també n'han convocat a Girona, Lleida i Tarragona.

A Girona, segons la policia local, hi han participat un miler de persones. Més enllà de les reivindicacions genèriques, els sindicats s'han centrat en la petició de millores laborals en el sector industrial perquè han detectat un augment d'expedients de regulació.

 

 

Per primera vegada, a més, hi ha participat la Plataforma Feminista Gironina, que ha traçat una franja violeta per defensar específicament els drets laborals de les dones.

 

La franja violeta de la Plataforma Feminista Gironina ha participat en la manifestació d'aquest Primer de Maig (ACN)

 

A Lleida, la Guàrdia Urbana ha xifrat la participació de la manifestació del Primer de Maig en 400 manifestants. La manifestació ha acabat a la plaça Santa Cecília i després s'ha fet un vermut popular.

 

 

Els treballadors també han sortit al carrer a Tarragona, la demarcació que té l'índex d'atur més alt de Catalunya, superior al 15 per cent. A més, la tendència a l'alça de la sinistralitat laboral s'ha disparat fins a duplicar, el 2018, el nombre de morts a la feina respecte del 2017.

La protesta ha transcorregut en un ambient festiu entre la plaça Imperial Tàrraco i el Balcó del Mediterrani. Treballadors d'empreses de serveis i d'Endesa han aprofitat per fer sentir les seves reivindicacions i el comerç del tèxtil ha reclamat un nou conveni.

 

 

CGT i USOC

 

Gairebé en paral·lel, a Barcelona hi ha hagut dues convocatòries més de manifestació, la dels sidicats CGT i USOC.

La manifestació de la CGT, Confederació General de Treballadors, ha sortit dels Jardinets de Gràcia i ha anat fins a Joanic amb el lema "1 de Mayo. A la calle! Que ya es hora!". A la protesta hi han participat 500 persones, segons l'organització; 300, segons la Guàrdia Urbana.
Els manifestants convocats pel sindicat CGT han reivindicat l'esperit de la vaga de La Canadenca, que fa 100 anys va permetre aconseguir la jornada laboral de 8 hores. El sindicat denuncia la pèrdua de drets laborals des de l'inici de la crisi, fa 10 anys, i aposta per la lluita sindical per aconseguir millors condicions laborals.

La manifestació de la CGT ha sortit dels Jardinets de Gràcia (ACN)

Una reivindicació que han compartit amb els manifestants convocats pel sindicat Unió Sindical Obrera de Catalunya, USOC que han sortit de la plaça Universitat, ha transcorregut per la Rambla i ha acabat a la plaça Caramelles. Aquesta organització, molt present a la indústria, ha denunciat "el perill d'una allau d'ERE" i ha lamentat els acomiadaments en empreses de l'automoció.

Treballadors de l'automoció a la manifestació de l'USOC a Barcelona

 

Més manifestacions a la tarda: I-CSC i l'IAC

A la tarda també s'han convocat a Barcelona dues mobilitzacions més: les principals manifestacions de sindicats com CSC i IAC-CATAC.

La Plataforma Alcem-nos a Barcelona, amb el suport de 25 organitzacions sindicals, independentistes i de drets socials i civils, s'ha manifestat aquesta tarda des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume. Convocats pels sindicats independentistes, principalment la Intersindical-CSC amb el suport de l'ANC, han defensat que "només la república catalana garantirà els drets socials".

Entre les principals reivindicacions hi ha la derogació de la reforma laboral, un salari i unes pensions mínimes de 1.200 euros, i que es restableixin les "lleis socials anul·lades pel Tribunal Constitucional".

La manifestació dels sindicats independentistes sota la Plataforma Alcem-nos

 

A la plaça de les Tres Xemeneis, al Paral·lel ha sortit la manifestació de la IAC-CATAC, Intersindical Alternativa de Catalunya, sindicat majoritari dintre la funció pública, que aplega també l'USTEC, majoritari en l'ensenyament, així com diversos sindicats professionals. A més s'hi han afegit entitats socials i veïnals.

La protesta, que ha anat fins a la plaça dels Àngels, al Raval, ha aplegat reivindicacions de diversos sectors laborals com les netejadores d'hotel, -més conegudes com les "kellys"-, els taxistes, els pensionistes o dels repartidors de menjar a domicili.

Les sectorials d'ensenyament ja han anunciat dues mobilitzacions: una d'estudiants el 6 de maig i una altra de docents, el dia 16 de maig.

 


La manifestació de l'IAC CATAC ha recorregut el Paral·lel i la Rambla de Barcelona

 

 

1 de Maig a Madrid: demanen un govern d'esquerres

A Madrid, la manifestació majoritària del Primer de Maig també ha aplegat milers de persones. Ha transcorregut entre la Font de Neptú i la Puerta del Sol, sota un lema semblant al de Catalunya: "Els ciutadans primer. La lluita continua".

 

Participants en la manifestació del Primer de Maig a Madrid (EFE)

 

Els dirigents de la UGT i de CCOO, Josep Maria Álvarez i Unai Sordo, han reclamat que el nou govern espanyol sigui veritablement d'esquerres per encarar les reformes que consideren necessàries en matèria de drets socials i laborals.

Álvarez ha demanat un "crit unànime" per exigir "un gir en la política":

"Aquest Primer de Maig ha de ser un dia perquè hi hagi un crit unànime que exigeixi al nou Parlament un gir en la política, una política pensada per a les persones, per al repartiment de la riquesa, un sistema fiscal just, equitatiu, que acabi amb la situació que estem patint els últims anys i la derogació de les reformes laborals."


El secretari general de la UGT també ha avançat que volen negociar un nou Estatut dels Treballadors.

Més enllà de les reivindicacions sindicals i laborals a Espanya, Sordo ha volgut recordar i denunciar la situació de "tots aquells milions de treballadors i treballadores que continuen en el món en situació d'explotació extrema, de semiesclavitud i de falta de drets i llibertats sindicals".


Suport de Sánchez al Primer de Maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut donar suport, amb un missatge a Twitter, a les reivindicacions dels "drets dels treballadors i les treballadores" amb motiu del Primer de Maig i s'ha compromès a crear "ocupació de qualitat" i "treballs dignes i salaris justos".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut