Un terç de la població reconeix que no podia pagar un imprevist de 750 euros
Un terç de la població reconeix que no podia pagar un imprevist de 750 euros

1 de cada 3 llars no podia fer front a un imprevist econòmic durant la pandèmia

El risc de pobresa ja s'enfilava abans de la Covid, però la pandèmia deixa unes xifres que recorden les dels pitjors moments de la crisi del 2008

Jordina MolasActualitzat

La pandèmia ha impactat en les condicions de vida de molta gent. Confinaments, empreses tancades i els ERTOs i les dificultats per cobrar-los van posar contra les cordes molts treballadors.

Segons una enquesta de l'INE, l'Institut d'Estadística, a Catalunya més d'un 33% dels ciutadans van reconèixer que l'any passat no tenien capacitat per fer front a un imprevist de 750 euros, com podria ser canviar un electrodomèstic o una intervenció al dentista.

És una situació que es va veure durant la crisi econòmica del 2008, però des del 2016 havia millorat.

Un altre indicador que apunta com moltes persones estaven empitjorant el seu nivell de vida va ser que no podien permetre's béns o serveis sobre els quals hi ha consens que donen un nivell de vida adequat. Ja sigui una setmana de vacances, tenir una rentadora, menjar carn o peix cada dos dies o tenir la casa a una temperatura adequada. Més d'un 15% estaven en aquesta situació i un 6% reconeixien que tenien mancances materials severes.

Tot plegat demostra les dificultats que van tenir molts d'ells per arribar a finals de mes. L'any passat, va créixer per sobre del 9% la gent que tenia dificultats molt greus per arribar a finals de mes, 3 punts més que l'any anterior. Encara s'està a certa distància, però, dels moments més dificultosos de l'anterior crisi.


Gir a pitjor des d'abans de la pandèmia

Les dades d'aquesta enquesta permeten entreveure un empitjorament del risc de pobresa ja des d'abans de la pandèmia. Al 2019, a Catalunya era del 16,7%, mentre que l'any anterior fregava el 14%. I aquesta dada és significativa perquè, inclús abans de la pandèmia, ja superava les pitjors xifres de tota la crisi des del 2008.

En canvi, la tendència de la renda mitjana el 2019 sí que millorava, sobretot entre els majors de 50 anys. Si es miren els ingressos més freqüents, els catalans van cobrar 18.943 euros l'any, uns 1.150 euros més que el 2018. I les que s'ho passaven pitjor eren les llars amb un adult amb dos menors a càrrec.

Aquesta enquesta sobre les condicions de vida és una eina per valorar el benestar i el progrés de la societat.

ARXIVAT A:
PobresaCoronavirus Economia de butxaca
Anar al contingut