1.900 vols menys al Prat: l'inici d'un agost insòlit amb el turisme sota mínims

Catalunya inicia un agost insòlit, amb restriccions, sense aglomeracions i amb turisme intern

RedaccióActualitzat

L'estiu del 2020 serà d'aquells que faran història, però no per les xifres rècord. La pandèmia del coronavirus i les restriccions internes i externes han fet fugir el turisme. Ben al contrari que els últims estius, enguany no es podrà fer el titular sobre els rècords de pernoctacions hoteleres o dels viatgers a l'aeroport del Prat.

Només cal donar un cop d'ull a les xifres d'aquest inici d'agost per veure la magnitud de l'afectació en el turisme. L'any passat, els dies 31 de juliol i 1 i 2 d'agost es van superar el miler de vols diaris. Va ser un estiu en què es van tornar a batre rècords de passatgers, tot i que hi va haver diverses jornades de vaga.

Aquest cap de setmana, aquests mateixos dies,- 31 de juliol, i 1 i 2 d'agost- el total de moviments és de poc més d'un terç respecte als de l'any passat: 366 divendres, poc més de 400 avui, i 468 diumenge.

En total, en aquests tres dies, de 3.087 vols l'any passat, a 1.253 aquest any de pandèmia.

 

Passatges amb mascareta esperen un vol a l'aeroport del Prat
Passatges amb mascareta esperen un vol a l'aeroport del Prat (EFE/ Enric Fontcuberta)

La imatge de l'aeroport és irreconeixible. Taulells d'informació i facturació tancats, pocs controls de seguretat operatius i els accessos a les terminals restringits. Només hi poden entrar les persones amb reserva o targeta d'embarcament o que tinguin alguna causa justificada per acompanyar menors.

L'activitat a la T1 i a la T2 es manté com els últims dies tot i que l'operativa s'ha reduït un terç del que és habitual. Els bars, restaurants i la majoria de botigues continuen tancades. Es recomana desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, hi ha obligatorietat de portar mascareta i de respectar les distàncies de seguretat.

Punts turístics buits

A l'aeroport no és l'únic lloc on es nota. A Barcelona, no hi ha cues per visitar la Casa Batlló del passeig de Gràcia i ja no hi ha ni rastre del turisme asiàtic. El 80% dels que entren a l'edifici modernista són de l'Estat i la resta o "són francesos o italians", explica una treballadora del museu.

El mateix passa a la Rambla, on majoritàriament passegen famílies. Barcelona funciona a mig gas. Res a veure amb l'activitat habitual dels estius anteriors. Mantenir la distància de seguretat no és un problema i són pocs els que aprofiten per anar de rebaixes.

 

Els punt més visitats de la ciutat de Barcelona tenen una ocupació molt per sota d'altres anys
Els punt més visitats de la ciutat de Barcelona tenen una ocupació molt per sota d'altres anys (EFE/ Enric Fontcuberta)

Les terrasses dels bars i restaurants estan mig buides. De fet, els que no han abaixat la persiana han adaptat les seves cartes a la nova clientela i la majoria ha optat per abaixar el preu.

Ara fa un any també es batien rècords pel que fa a les pernoctacions en hotels a la ciutat de Barcelona. Però, ara, sense turisme, els hotels estan buits i només un 27% ha decidit tornar a obrir les portes. La resta --entre els quals hi ha icones de la ciutat com el Majestic o el Palace-- continuen tancats.

Les previsions a curt i mig termini són poc esperançadores, i des del sector volen recordar que hi ha més de 35.000 llocs de treball directes que en depenen. Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotelers de Barcelona, parla de situació "catastròfica":

"Entre les restriccions d'aquí de Barcelona i Catalunya, dels països emissors, bàsicament Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, França... vol dir que les previsions són molt catastròfiques. I al setembre, inclús diria fins a finals d'any, nosaltres pràcticament el donem per perdut."


La Costa Brava i la Costa Daurada, tocades

Barcelona està buida per la falta de turistes i també perquè molts barcelonins ja han marxat cap als seus destins de vacances o segones residències. Hi ha hagut trànsit i algunes cues, però la imatge a les carreteres d'aquest primer cap de setmana d'agost té poc a veure amb una operació sortida habitual.

Molts d'aquests cotxes, i bona part dels que han arribat al Prat, han anat cap a les platges. A la Costa Daurada, després d'un juliol catastròfic, les previsions per al mes d'agost són una mica millors, però de cap manera podran salvar la temporada. La meitat dels hotels estan tancats i els que treballen tenen una ocupació d'entre el 30% i el 50%.

La pèrdua dels mercats internacionals ha suposat una gran sotragada, i ara confien en el turisme domèstic que busca destins de sol i platja.

 

Les platges de la Costa Daurada viuen també la davallada del turisme
Les platges de la Costa Daurada viuen també la davallada del turisme

El sector es queixa que les administracions han estat poc eficaces a l'hora de controlar la crisi i demanen bonificacions o rebaixa de taxes com han fet en altres països europeus per incentivar el turisme interior.

Una situació semblant es viu a la Costa Brava. Aquí, però, pateix una davallada respecte al mes de juliol, que els responsables hotelers atribueixen a les recomanacions dels dirigents estrangers de no viatjar a Espanya.

L'ocupació d'aquest any és del 40%, quan normalment, un mes d'agost s'omple al 100%. Les reserves d'aquest estiu són principalment de catalans i turistes de la resta de l'Estat i francesos, però els falta el gruix de turistes britànics o russos.

ARXIVAT A:
Coronavirus Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut