La portaveu del govern, Elsa Artadi, i el comissionat per al desplegament de l'autogovern, Pau Villòria, durant la roda de premsa posterior al …
La portaveu del govern, Elsa Artadi, i el comissionat per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern en què s'ha presentat l'informe sobre l'aplicació de l'article 155 (ACN)

1.800 milions d'euros, l'impacte del 155 en els pressupostos, segons el govern

L'informe presentat pel comissionat per al Desplegament de l'Autogovern xifra l'impacte directe en 130 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El Govern ha xifrat en 1.800 milions d'euros l'afectació econòmica de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola en el seu pressupost.

El comissionat de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, ha presentat aquest dimarts l'informe sobre els efectes dels "set mesos de l'àmplia i planificada aplicació de l'article 155 en cadascun dels àmbits d'acció del govern".

"Podem afirmar que l'impacte econòmic de l'aplicació de l'article 155 en els pressupostos de la Generalitat, per pèrdua, bloqueig o endarreriments, supera els 1.800 milions d'euros."

Aquesta és la conclusió principal de l'informe sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, que aquest migdia ha presentat Pau Villòria, comissionat per al Desplegament de l'Autogovern.

Villòria ha comparegut al costat de la portaveu del govern, Elsa Artadi, durant la tradicional roda de premsa dels dimarts al Palau de la Generalitat posterior al Consell Executiu. 

 

Villòria també ha afegit que "difícilment es podrà calcular l'impacte que el 155 va tenir per a l'economia catalana global i per a tercers afectats directament o indirectament".

Sí que ha calculat, en "uns 130 milions d'euros", l'impacte directe de la intervenció aprovada pel Senat.

"Quantifiquem en uns 130 milions d'euros l'import en despeses innecessàries i en partides perdudes que no s'haurien produït sense aquesta intervenció."

Segons l'informe, els set mesos d'aplicació del 155 van tenir un impacte global amb conseqüències directes o indirectes en institucions, organitzacions, empreses i en la ciutadania.

També va afectar els col·lectius més vulnerables, ja que més d'un miler d'entitats de l'àmbit social s'han vist afectades per la paralització de diverses línies de subvencions per un import de gairebé 12 milions d'euros.

Sanitat, ensenyament, universitats, habitatge i seguretat són igualment àmbits tocats pel 155, en aspectes com l'afectació en les obres d'escoles i instituts, la paralització d'ajuts a la promoció de l'habitatge social o la impossibilitat que els Mossos d'Esquadra puguin accedir als diners dels fons reservats per finançar la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat.

En l'àmbit polític, a part de la destitució del president Puigdemont i de tot el govern, la intervenció de l'Estat va comportar el cessament d'un total de 234 treballadors públics, entre ells 33 alts càrrecs.

També el personal de les delegacions del govern a l'exterior i també del Diplocat, organismes que van ser suprimits malgrat que tenen un paper clau en la internacionalització de l'economia catalana.

Actualment, els efectes del 155 s'han començat a revertir amb, per exemple, la represa del funcionament dels òrgans del govern o diverses delegacions de la Generalitat a l'exterior.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut