Església catòlica de França: més de 3.000 víctimes d'abusos sexuals des del 1950
França destapa els casos de pederàstia a l'Església catòlica

1.500 capellans han abusat de 3.000 nens i adults vulnerables des del 1950 a França

Ho afirma una comissió independent de l'Església catòlica francesa, que diu que hi ha molts més casos que no es denuncien

RedaccióActualitzat

Un estudi encarregat per l'Església catòlica francesa revela unes primeres dades esgarrifoses: almenys 1.500 capellans haurien abusat sexualment de menors i adults vulnerables des del 1950 a França, i calcula que les víctimes haurien estat unes 3.000.

Jean-Marc Sauvé, president de la comissió independent que investiga els casos de pederàstia, ha explicat que aquestes dades són provisionals, ja que es tracta de denúncies rebudes els últims mesos, més de 5.000. Davant de la possibilitat que apareguin més testimonis o víctimes, aquesta comissió continuarà els treballs fins al 31 d'octubre.

L'organisme es va crear fa dos anys a petició de l'episcopat arran de diversos escàndols que implicaven l'Església catòlica francesa, i està integrat per una vintena de juristes, psiquiatres, sociòlegs i altres especialistes. Jean-Marc Sauvé considera que encara hi ha feina per fer i que molts casos no han transcendit perquè els afectats no s'atreveixen a fer-los públics:

"Cal rellançar el treball que fa aquesta comissió perquè hi ha moltes víctimes que no saben que existim o que no han volgut respondre a la nostra petició perquè hi ha molt patiment o perquè creuen que no servirà de res"


En declaracions a la cadena RTL, el president de la comissió ha subratllat que més de la la meitat de les víctimes té ara més de 50 anys i molts d'ells més de 70.

"Són vides arruïnades, destruïdes, difícils d'assimilar i superar"

 

nens
Més de la meitat dels menors afectats per abusos tenen ara més de 50 anys


Aquestes dades serviran per a la presentació d'un informe oficial a la tardor del 2021 que pretén "treure a la llum els abusos sexuals a menors" i "comprendre la manera en què han estat tractats aquests assumptes" en la societat fins fa pocs anys.

 

La xifra real de víctimes és molt més gran, segons la comissió

Una de les components de la comissió, Veronique Margron, creu que hi ha molts més afectats dels que han pogut superar el trauma d'explicar-ho:

"Temem que la xifra real de víctimes durant aquest període tan llarg sigui dues, tres o quatre vegades més gran perquè n'hi ha moltes que no denuncien el seu cas"

 

Església catòlica de França: més de 3.000 víctimes d'abusos sexuals des del 1950
L'informe que preparen a França implica més de 1.500 capellans (Pxfuel)


 


"Només una de cada quatre o cinc víctimes parla", assegura Olivier Savignac, responsable de l'associació La Parole Libérée.

Aquest grup d'experts té la intenció de constituir una llista de sacerdots i "maltractadors" religiosos. Segons Sauvé, "en molts casos, hem tingut maltractadors que han creat, a títol personal, un sistema real de maltractaments."

En els últims 70 anys, Jean-Marc Sauvé explica que el nombre de religiosos que han comès agressions sexuals a l'Església catòlica no és inferior als 1.500. I dues terceres parts d'aquestes agressions van passar entre el 1950 i el 1970.

Es tracta de xifres inèdites fins ara, ja que la Conferència Episcopal havia publicat algunes estadístiques, però relacionades amb camps més restringits i un període molt recent.

Sauvé ha destacat el treball que han fet i estan fent altres països sobre aquesta qüestió: "Ens ajuda i ens inspira la feina dels nostres predecessors", en al·lusió a països com Irlanda, Austràlia, Països Baixos, Bèlgica i Alemanya.

 

 

ARXIVAT A:
EsglésiaPederàstia FrançaReligió
Anar al contingut