1.000 hectàrees cremades i un miler de desallotjats per un incendi a Gran Canària
Dues columnes de fum ben visibles a prop del municipi de Tejeda (EFE/Elvira Urquijo A.)
Gran Canària

L'incendi de Gran Canària ja crema 1.500 hectàrees amb el vent com a principal aliat

El foc afecta 12 nuclis de població dels municipis d'Artenara, Tejeda i Gáldar i ha fet evacuar 1.200 persones

RedaccióActualitzat

El foc ja ha cremat 1.500 hectàrees a l'illa de Gran Canària i ha obligat a desallotjar més de 1.200 veïns de tres municipis. La nit de diumenge a dilluns, uns 230 efectius terrestres han continuat les tasques d'extinció per evitar que l'incendi ultrapassi els 23 quilòmetres de perímetre.

Aquest dilluns al matí, amb la primera llum del dia, s'han reincorporat a les tasques d'extinció els mitjans aeris. Hi ha nou helicòpters, un hidroavió i un avió de càrrega a terra. Al matí, a més, cent persones han pogut tornar a casa.

Ara per ara, l'incendi de Gran Canària té dos fronts actius i en zones de difícil accés: el barranc de Tejeda i el par d'Otoño, a Artenara. La prioritat és contenir-lo. Els equips d'extinció també presten especial atenció a les possibles revifades.


Dotze nuclis de tres municipis

L'incendi es va originar dissabte a la tarda al municipi d'Artenara, a la zona de La Peña Juncalilla, i afecta 12 petits nuclis de població que pertanyen als municipis d'Artenara, Tejeda i Gáldar.

 

 

El president de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, havia informat aquest diumenge a la tarda que el foc està contingut, però no controlat.  També ha assenyalat que les temperatures més baixes de la nit serien positives, però que, d'altra banda, fortes ventades podien fer crèixer l'incendi:

"Si els vents són de 70, 80 o 90 quilòmetres per hora, hi ha un risc alt que el foc arribi a nuclis poblats aquesta nit."


Al final, els vents han bufat amb menys intensitat de la prevista, però això no ha evitat la revifada d'un focus que ha obligat a desallotjar tres barris del municipi de Tejeda. En total, juntament amb diversos veïns d'Artenara, aquesta nit han estat desallotjades unes 125 persones

Fonts de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han explicat que els esforços de la nit s'han centrat, precisament, a protegir Tejeda.

 

(EFE)

 

Torres ja havia comparegut al matí per remarcar el risc que suposen les ventades:

"L'incendi no està controlat. Les coses evolucionen bé, però també és el que ens van dir ahir. Un incendi s'acaba de sufocar quan està absolutament controlat."

 

(EFE)

 

El govern espanyol i el canari ja han estudiat la possibilitat d'enviar més efectius per acabar amb l'incendi. El Ministeri d'Agricultura ha enviat dos avions, un helicòpter i especialistes en l'extinció de focs forestals.

La previsió de l'entrada d'una onada de calor els pròxims dies a les Canàries fa témer que hi hagi noves dificultats en l'extinció de l'incendi.

 

Un dels focus de l'incendi vist des del municipi de Tejeda (EFE/Elvira Urquijo A.)

 

Un detingut

La Guàrdia Civil ha detingut un home de 55 anys com a presumpte causant de l'incendi i ja hauria passat a disposició judicial. El foc s'hauria originat a conseqüència d'uns treballs de soldadura que estava fent malgrat les altes temperatures de l'estiu.

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut