1.000 euros de multa a Sardenya per endur-se una ampolla plena de sorra de la platja
Imatge de la platja la Pelosa, al nord de Sardenya (Flickr - Tommie Hansen)

1.000 euros de multa a Sardenya per endur-se una ampolla plena de sorra de la platja

Els habitants de l'illa volen acabar amb el costum dels turistes d'emportar-se pedres, petxines i sorra de les seves platges, famosa per la seva puresa

RedaccióActualitzat

Des del 2017 és il·legal endur-se sorra, petxines o còdols de les platges de l'illa de Sardenya, i l'acció està penalitzada amb multes d'entre 500 i 3.000 euros, i fins i tot amb penes de presó.

Malgrat això, cada any els turistes i visitants s'enduen tones de sorra de l'illa en bosses, ampolles i altres contenidors, com a record per emportar-se a casa un fragment de la bellesa de l'illa:


Multes in situ

Aquesta setmana, una parella va ser multada amb 1.000 euros al municipi de Cabras, a la costa oest de l'illa, per intentar endur-se una ampolla de plàstic plena de sorra d'una de les platges.

Segons explica el diari The Guardian, algú els va veure omplint-la i va trucar a la policia. Quan els agents van arribar-hi, la parella va intentar amagar-la sense èxit sota una tovallola.

Pocs dies abans, un grup de turistes van intentar fer el mateix a una platja del municipi de Budoni, i també una trucada d'una banyista va alertar la policia.

El resultat va ser 4.000 euros en multes pel grup de turistes, que a més de sorra, es volien endur pedres i petxines, algunes d'ells de nacra, el mol·lusc més gran del mediterrani.

El juny va ser a l'aeroport d'Elmas on van detectar una trentena de turistes amb maletes plenes d'ampolles amb sorra i bosses amb pedres i petxines.


40 quilos d'un cop

Els membres de la unitat de policia encarregada de la vigilància als ports i als tres aeroports de l'illa asseguren que el cas més cridaner fins ara ha estat el d'una parella francesa que va intentar endur-se 40 quilos de sorra.

Va passar fa 2 anys i la sorra la portaven en 14 bidons de plàstic amagats a la furgoneta. Els van descobrir quan estaven a punt de marxar en ferri cap a França, i per aquest fet els van arribar a demanar 6 anys de presó.

La parella no era conscient del delicte i van assegurar que volien la sorra per omplir el fons d'un gran aquari amb sorra autèntica de Sardenya.


Mercat a internet

Segons la policia de l'illa, hi ha força demanda per comprar sorra a internet; la majoria són col·leccionistes de sorra que volen ampliar la col·lecció sense sortir de casa.

Carlo Lazzari, cap de la policia a Olbia, ha assegurat a The Guardian que l'objectiu de les sancions és evitar que a poc a poc les platges vagin quedant-se sense sorra:

"No volem terroritzar els turistes, que per a Sardenya són un recurs, sinó conscienciar la gent. Més que res, el nostre objectiu és protegir el nostre entorn".

De fet, els turistes s'enduen la sorra per la seva bellesa i puresa, i precisament acostumen a escollir la sorra més maca, com la de les platges de Cabras o de Budelli, on n'hi ha una amb sorra rosa.


Patrimoni natural

Per reforçar el missatge l'anomenen "sorra fòssil", perquè des d'un punt de vista ecològic i geològic, que s'enduguin sorra pertorba la dinàmica de les platges.

Des del 2015 hi ha una organització de voluntaris formada per personal dels ports i aeroports que es dedica a retornar la sorra, les pedres i les petxines intervingudes a les platges d'on les havien tret.

"No són records per emportar a casa. Aquest estiu, deixa aquestes i recull això."


 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniMedi ambientTurisme
Anar al contingut